Mèdia 17/03/2015

El govern espanyol és el novè del món que reclama a Facebook més informació sobre els seus usuaris

El 2014 va augmentar un 24% la xifra d'internautes de qui el govern espanyol sol·licita dades a la xarxa social

Enric Borràs
2 min

BarcelonaEspanya és al 'top ten' d'estats que fan més reclamacions d'informació a Facebook sobre els seus usuaris: és el novè dels 87 estats que consten a l'últim Government requests report de Facebook. I si es mira la xifra d'usuaris afectats, Espanya encara guanya un lloc més al rànquing i passa a ser el vuitè que exigeix dades de més comptes de la xarxa social. La segona meitat del 2014 l'executiu de Mariano Rajoy va fer 500 peticions d'informació que afectaven 1.041 comptes d'usuari, segons l'informe de Facebook. Això situa l'Estat frec a frec de països com Austràlia i per davant d'estats com Argentina, Egipte, Polònia i Portugal. El rànquing l'encapçalen els Estats Units, l'Índia i el Regne Unit, per aquest ordre.

El govern espanyol va reclamar a Facebook el 2014 informació sobre 1.901 comptes d'usuari de la xarxa social, 375 més que no els afectats el 2013. La xifra d'internautes afectats per les reclamacions de dades del govern espanyol a Facebook ha crescut un 24% en tan sols un any, segons que es desprèn de l'informe de Facebook. Si bé el número de peticions que van fer les autoritats espanyoles es va estabilitzar durant la segona meitat de l'any passat -500 respecte les 514 de la primera meitat, quan es va arribar al màxim registrat fins ara-, el número de comptes d'usuaris afectats va superar la barrera del miler arribant als 1.041.

Les xifres confirmen l'augment de peticions d'informació sobre usuaris de les xarxes socials per part de les autoritats espanyoles. La tendència ja va quedar clara amb les dades de la primera meitat del 2014, fetes públiques per Facebook, i amb les xifres del 2014 que va fer públiques Twitter. Durant l'any passat el govern espanyol va quadruplicar les peticions d'informació sobre usuaris de Twitter.

Tot i l'augment generalitzat de reclamacions a Facebook per part de les autoritats espanyoles -un 15% respecte el 2013- això tampoc no es tradueix directament en un augment de dades. Facebook només respon amb informació sobre els seus usuaris les informacions que veu prou fonamentades jurídicament i, si durant la primera meitat del 2013 va respondre amb informació un 51% de les peticions del govern espanyol, durant l'última meitat de l'any passat aquest percentatge d'èxit va caure fins al 37%.

En aquesta gràfica interactiva podeu consultar totes les xifres de l'informe de Facebook pel que fa a les reclamacions d'informació de l'estat espanyol:

stats