Cas Villarejo

Noves gravacions de Villarejo deixen en evidència Antonio García Ferreras

El presentador de La Sexta va difondre al seu programa que Pablo Iglesias tenia un compte en un paradís fiscal tot i que ell mateix dubtava que fos cert

4 min
Antonio Garcia Ferreras

BarcelonaUna nova filtració de les gravacions de l'excomissari José Manuel Villarejo ha esquitxat ara el periodista i directiu de La Sexta Antonio García Ferreras, que presenta el programa Al rojo vivo. L'àudio, fet públic per la periodista Patricia López al digital Crónica Libre, recull una conversa entre Ferreras i Villarejo sobre uns suposats comptes bancaris (que ha resultat que no existeixen) de Pablo Iglesias a les illes Grenadines, un paradís fiscal. La conversa deixa les pràctiques professionals de Ferreras en evidència perquè hi explica que el periodista Eduardo Inda d'Ok Diario –i col·laborador del seu programa– li havia fet arribar aquesta informació i que la va difondre tot i que dubtava que fos certa. "Jo li vaig dir: «Eduardo, això és molt seriós, jo surto amb això, però és molt delicat i massa matusser»", diu Ferreras a l'àudio. Segons explica la periodista Patricia López, la conversa es va enregistrar en un restaurant i el 2016, un any abans que Villarejo –un dels cervells de l'operació Catalunya de guerra bruta amb el sobiranisme– fos detingut.

A la gravació, Ferreras expressa en diverses ocasions els seus dubtes sobre la veracitat de la informació que li havia transmès Eduardo Inda, i que aquest va publicar a OK Diario donant-la per bona. "No crec que Pablo Iglesias obri un compte a les Grenadines amb el seu nom i els dos cognoms perquè Maduro, el dia que s'inscriu Podem, li enviï dos-cents mil euros. Són bastant més llestos que tot això", afirma Ferreras a l'àudio. Tanmateix, el periodista també reitera el seu afecte i admiració per Eduardo Inda, a qui diu que estima "un munt, com si fos un germà". Villarejo li respon: "A més és un paio valent, un boig total, però a mi m'agrada".

Villarejo i Ferreras també expressen fervorosament el vincle que hi ha entre ells dos. "¿Tu saps que ets la meva debilitat? Humilment, i per tant estic completament entregat a tu", li diu l'excomissari al periodista en un moment de la conversa. Crónica Libre també publica una gravació feta un any després de la primera i en què tornen a abordar la informació falsa publicada sobre Iglesias. "Tu em vas dir que aquell material no era bo", li comenta Ferreras a Villarejo. "Efectivament, t'ho vaig dir jo", li respon l'excomissari. Després, tots dos passen a parlar de fidelitat. "Estic totalment entregat a tu perquè ets un subjecte molt hàbil", li diu Villarejo, i Ferreras afegeix: "Soc fidel, soc fidel".

La resposta d'Iglesias

Iglesias va reaccionar ahir mateix a la filtració de la conversa al programa FAQS de TV3. "Recordo aquell dia, vaig haver de sortir a Al rojo vivo a donar la meva versió. Li vaig dir a Ferreras: «¿No et sembla una barbaritat? Això és mentida». I ell em va respondre: «No, jo ho he de fer públic perquè Inda m'ha assegurat que això és cert, m'ha assegurat que és així»", ha explicat Iglesias. El polític també va assenyalar que ell no sabia que Ferreras, "parlant amb Villarejo, ja tenia clar que era mentida". "¿Com es pot donar una informació quan saps que és mentida? ¿Com pots treure a Al rojo vivo una factura falsa quan et sembla matussera? Això és periodisme? És terrible. Les informacions s'han de contrastar i verificar, no es pot treure un photoshop per destruir la reputació d'algú", va dir Iglesias, amb un to clarament indignat. "Quantes hores de tertúlia hi ha hagut amb tertulians dient que sí, que jo tenia un compte a les Grenadines?", va afegir.

La secretària general de Podemos i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, també ha respost a les filtracions. "Ferreras va difondre informació falsa sobre Pablo Iglesias i sobre Podem sabent perfectament el que feia", ha dit Belarra a través de Twitter. La ministra ha subratllat que la contribució de Ferreras "al desprestigi de Podemos ha estat clau i ha fet un mal irreparable a la democràcia". "Mai no sabrem qui hauria governat a Espanya el 2016", ha afegit.

El paper d'Eduardo Inda

Eduardo Inda ha acusat Podem de finançament il·legal en nombrosos articles a través d'OK Diario, i algunes de les seves presumptes informacions i pràctiques professionals han acabat als tribunals. El març de l'any passat, l'Audiència de Madrid va enviar un periodista del seu mitjà a judici acusant-lo d'assetjar els fills de Pablo Iglesias i Irene Montero, però va ser declarat innocent. Un mes després, Pablo Iglesias va anunciar que també portaria Inda als tribunals per haver dit a El programa de Ana Rosa de Telecinco que Podem està finançat per Veneçuela i l'Iran. "El silenci de la presentadora mentre, entre insults, ens acusava falsament de delictes gravíssims, simplement revela què és la ultradreta mediàtica”, va dir aleshores Iglesias. Inda està imputat, juntament amb Villarejo, per la suposada participació en l'assetjament a l'inspector Rubén López quan aquest indagava en la causa del Petit Nicolás. El director d'Ok Diario ha sigut un dels periodistes amb un vincle més estret amb l'excomissari i en el seu pas per El Mundo va firmar notícies contra el sobiranisme que es van demostrar falses, com per exemple la que parlava de suposats comptes a Suïssa d'Artur Mas i la família Pujol. La informació procedia d'un informe fals de la Policia Nacional.

stats