Històric
Mèdia 17/03/2023

Un periodista sevillà s'endú el pot rècord de 2,2 milions d'euros de 'Pasapalabra'

El guanyador ha estat Rafa Castaño, que ha completat el 'rosco' d'una tirada

3 min
El guanyador del pot rècord de 'Pasapalabra', Rafa Castaño, després de completar el 'rosco'

BarcelonaÉs un dels formats més incansables de la televisió i aquest dijous ha viscut una nit per recordar. Pasapalabra, un dels grans èxits d'Antena 3, ha entregat el pot més gran de la història, de 2.272.000 euros, a Rafa Castaño, el vencedor del duel final amb Orestes Barbero, amb qui feia mesos que competia. El guanyador, sevillà de 32 anys, ha guanyat sense donar marge al rival i ha completat tot el rosco d'una tirada, amb 25 respostes correctes en 130 segons –n'hi han sobrat 49–. D'aquesta manera, Castaño no només ha aconseguit un premi de rècord, sinó que també ha assolit una fita per a la història: ser el primer concursant que s'endú el premi després de respondre totes les preguntes del rosco consecutivament, sense necessitat d'usar el comodí pasapalabra. L'última definició, amb la lletra zeta, ha estat: "Escarabat que ataca el blat, especialment quan els grans són tendres". "Zabro", ha respost correctament el guanyador.

Pasapalabra va viure ahir una jornada de rècord, no només pel premi entregat sinó també per les xifres d'audiència. A tot l'Estat va registrar un share del 37,4% i va reunir 4.578.000 espectadors. El pic de quota de pantalla –43,8%– va ser a les 23.53 h, quan Castaño va guanyar el pot. A Catalunya va ser el segon programa més vist del dia amb una quota del 27% i 419.000 espectadors.

Castaño arribava al duel final amb millors dades que el seu rival i també amic. De les 196 vegades que s'havien enfrontat, el sevillà havia guanyat 74 cops i Barbero 58. Van empatar 64 vegades. Potser perquè sempre han estat molt igualats, les primeres paraules del guanyador van ser per al seu rival. "No ho he assimilat i penso en l'Orestes, que crec que s'ho mereix igual que jo. Sento que, passés el que passés, era injust. Tots dos ens el mereixíem. Estic molt content, però l'Orestes se'l mereix igual que jo. I, per això, el primer que m'ha sortit ha sigut abraçar-lo", deia Castaño, que és soci d'una llibreria a Sevilla. "No tingueu pena per mi. Tinc un pot acumulat i uns anys solucionats. Me n'alegro molt pel Rafa, tot i que m'agradaria haver fet el meu rosco", explica Barbero, que va fallar a la lletra Y.

El moment en què el sevillà guanya el premi

Roberto Leal, presentador del programa, ja anunciava dimecres que el gran moment havia arribat i que els seguidors del concurs per fi sabrien qui s'enduria el premi. Per viure aquest moment històric, Antena 3 va canviar la programació de dijous. A les 20.00 h, hora habitual del programa, es va oferir un especial per conèixer el vessant més personal dels dos concursants i com havia sigut la seva preparació. I a partir de les 22.45 h va arrencar el duel final entre Barbero i Castaño, que ja s'havien enfrontat 193 vegades i són molt bons amics. El primer és de Burgos, té 26 anys i és llicenciat en filologia hispànica, mentre que el segon, el guanyador, va néixer a Sevilla fa 32 anys i va estudiar periodisme.

Per recordar l'última vegada que el programa va entregar un premi rècord cal remuntar-se a l'any 2006, quan Eduardo Benito, un comerciant de Madrid, va aconseguir el pot de 2.190.000 euros. El programa va entregar el seu últim pot el setembre del 2021, però la xifra –466.000 euros– era molt inferior. Pasapalabra és un dels programes de més èxit de la televisió espanyola i un dels pals de paller de la programació d'Antena 3.

stats