Zelenski exigeix davant l'ONU la creació d'un nou tribunal de Nuremberg

Rússia aprofita el Consell de Seguretat per negar les matances de Butxa

3 min
Volodímir Zelenski durant el consell de seguretat de l'ONU celebrat aquest dimecres.

WashingtonVolodímir Zelenski fa temps que no té pèls a la llengua a l'hora de denunciar la situació que es viu al seu país, Ucraïna, i demanar accions màximes perquè Rússia pagui per una agressió que no acaba. Un dia després de visitar Butxa, el suburbi de Kíiv que s'ha convertit en la imatge de la crueltat russa en el conflicte, el president ucraïnès s'ha dirigit al Consell de Seguretat de les Nacions Unides amb contundència: ha criticat la ineficàcia de la seva retòrica i acció per aturar la guerra i ha exigit que els responsables paguin pels crims de guerra que va poder testificar de primera mà i que no poden quedar impunes.

"No hi ha cap crim que no s'hi hagi comès", ha dit, donant pas a una enumeració de brutalitats (violacions, desmembraments, trets a la nuca, tortures) que no ha dubtat en comparar a les tàctiques de grups "terroristes" com el Daeix. "S'estan cometent els pitjors crims de guerra des de la Segona Guerra Mundial", ha dit Zelenski. Per si quedava algun dubte de la crueltat sobre el terreny, la delegació ucraïnesa ha emès un vídeo demolidor de només 1 minut i 18 segons, però amb imatges especialment colpidores, plenes de morts i destrucció, de cadàvers calcinats i civils executats.

Davant d'això, la solució per a Zelenski és única: fer pagar el preu necessari als responsables, i el suggeriment és una rèplica del tribunal de Nuremberg, seu del judici contra els nazis després de la victòria aliada el 1945, en una comparació gens casual.

Les reunions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides s'han acumulat en les últimes setmanes i s'han convertit en un escenari de retòrica i demostració de dues visions oposades i paral·leles del que es viu a Ucraïna des de finals de febrer. Molta paraula i molt poca acció que Zelenski ha criticat durament, posant el dit a la nafra en un organisme que fa temps que rep cops per la poca eficàcia.

"On és la pau? On són les garanties que les Nacions Unides van acordar garantir?", ha dit. No només això: l'atac contra el valor actual de l'ONU ha sigut directe, sense miraments: "Si el Consell de Seguretat no aconsegueix fer responsable Rússia, demostrarà que és un organisme inútil [...]. Estan disposats a tancar l'ONU? Estan preparats per fer-ho? Creuen que el temps del dret internacional ha acabat? Doncs si la resposta és no, han d'actuar immediatament".

Zelenski a Butxa.

Explícitament, exigeix una reforma del mateix Consell de Seguretat i la seva composició, que permet que el dret a veto dels membres permanents (entre els quals Rússia) es converteixi en "el dret a morir", en aquest cas dels civils ucraïnesos.

Rússia ho nega tot

Cap sorpresa (de fet, ja ho havia anunciat dilluns) que la representació russa a l'ONU ho hagi negat tot, tant la seva implicació en la presumpta massacre de Butxa com totes les acusacions tant de les Nacions Unides com del bloc d'aliats occidentals. Per a Moscou, la retòrica d'Ucraïna i els aliats no és res més que invents i falsedats, i ha qüestionat la veracitat de les imatges per satèl·lit que provarien les matances i els vídeos i informacions que surten sobre el terreny.

Rússia manté la seva visió del que està passant a Ucraïna, justificant una operació en què la violència només emana del bàndol ucraïnès. Per demostrar-ho, el representant rus davant l'ONU, Vasili Nebenzia, ha recitat suposats testimonis (ha dit que en té centenars) de víctimes de la crueltat dels ucraïnesos contra la població.

I, en un pas encara més enllà, ha assegurat que Rússia no avança més de pressa en el seu objectiu d'alliberar les províncies del Donbass del "tumor nazi" que s'ha d'extirpar perquè el principal objectiu, per damunt de tot, és salvar vides de civils.

Més sancions contra Moscou

La pressió contra Rússia no s'atura. La representació dels Estats Units ha aprofitat el Consell de Seguretat per presentar la seva proposta de suspendre Rússia del Consell de Drets Humans de l'ONU, una mesura que ha de ser aprovada en l'Assemblea General de les Nacions Unides per dues terceres parts dels membres. Si l'equilibri de coalicions es manté invariable al de les últimes setmanes, amb guarismes similars als aconseguits en la resolució de condemna de la invasió, no hauria d'haver-hi cap impediment perquè s'aprovi.

Com sempre, l'altre pol d'atenció ha estat veure si la Xina canviava de paper en el conflicte, però cap novetat en aquest front. Pequín continua amb la falsa neutralitat demostrada fins ara: només s'ha dedicat a reiterar que les sancions no són efectives perquè afecten tota l'economia mundial, que cal superar els obstacles que impedeixen el diàleg i que qualsevol acusació de crims de guerra cal basar-les en fets.

Pel que fa a les sancions, de fet, aquest dimecres està previst que els Estats Units, en una acció conjunta amb la Unió Europea i el G-7, prohibeixin "qualsevol nova inversió" a Rússia, en un pas més en l'escalada de càstigs per ofegar l'economia russa.

stats