L'atac rus a Ucraïna

Zelenski diu que Ucraïna "es va quedar sense míssils" per defensar una gran central elèctrica

El president ucraïnès demana als seus aliats el mateix compromís que tenen amb Israel

ARA
2 min
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una imatge recent.

BarcelonaVolodímir Zelenski ha llançat aquest dimarts un nou missatge d'alarma als seus aliats i els ha avisat que la protecció d'Ucraïna està a les seves mans i depèn dels seus gestos i no de les seves paraules de suport. La coincidència en el temps de la guerra a Ucraïna i el conflicte al Pròxim Orient permet al president ucraïnès fer comparacions i posar en evidència les diferències. "Ucraïna defensa el seu cel tota sola. Esclar, tenim aliats que ens proporcionen alguns equipaments, però tenim un dèficit. El més important és que Israel no s'està defensant tot sol; té la protecció dels aliats", ha dit en una entrevista a la cadena estatunidenca PBS. "Això és una demostració dels aliats no pas sobre el paper, sinó a l'aire; sobre el terreny, en acció", ha afegit.

I ha posat un exemple concret per mostrar què provoca la manca de suport suficient per part dels seus aliats. Ha recordat que Rússia va atacar la central elèctrica de Tripilska, de la qual depèn tota la regió de Kíiv, i que l'exèrcit ucraïnès no la va poder defensar perquè les defenses antiaèries es van quedar sense míssils. "Van llançar onze míssils. Els primers set els vam abatre, però n'hi va haver quatre que van destruir la planta de Tripilska. Per què? Perquè teníem zero míssils. Se'ns van acabar tots els míssils", ha afirmat.

La central tèrmica de Tripilska, que va quedar destruïda la setmana passada, era la instal·lació energètica més gran a prop de la capital, amb una capacitat de 1.800 megawatts, que servia per proporcionar electricitat a la ciutat més gran del país i dues regions veïnes. Des de mitjans de març, Rússia ha intensificat els atacs a infraestructures energètiques ucraïneses aprofitant la debilitat de les defenses antiaèries de Kíiv.

Continuant amb les comparacions, Zelenski ha subratllat que Israel, igual que Ucraïna, no forma part de l'OTAN, i ha desestimat els arguments que sovint utilitzen membres de l'Aliança Atlàntica per evitar involucrar-se més en la guerra a Ucraïna. "Països de l'OTAN han estat defensant Israel. Han demostrat a les forces iranianes que Israel no està sol. I això és una lliçó. Això és una resposta per a qualsevol, a qualsevol continent, que digui que s'ha d'anar amb compte amb l'assistència que es dona a Ucraïna per no involucrar països de l'OTAN en la guerra", ha defensat.

La pressió de Kíiv es dirigeix, principalment, a Washington, on continua bloquejat un paquet d'ajuda de 60.000 milions de dòlars. "Honestament, sense aquest suport, no tindrem cap opció de guanyar", ha sentenciat Zelenski. Ha indicat que la ràtio actual d'obusos d'artilleria és d'1 contra 10 en favor de Rússia. "Podem sostenir-nos? No. En qualsevol cas, amb aquestes estadístiques ens faran retrocedir cada dia", ha insistit.

"Espero que ens escoltin i que prenguin una decisió positiva en els pròxims dies o setmanes, però no més enllà", ha dit en referència a l'anunci que ha fet el president de la Cambra de Representants nord-americana, Mike Johnson, que en els pròxims dies tornarà a posar sobre la taula dos projectes de llei per enviar ajuda a Israel i Ucraïna. 

stats