Internacional 21/05/2023

Zelenski assegura que Bakhmut no ha caigut però "ja no hi ha res allà"

Biden acorda un nou paquet d'ajuda militar a Ucraïna i promet que el G-7 "no dubtarà" en donar suport al país

3 min
el primer ministre japonès Fumio Kishida, el president dels EUA Joe Biden, el canceller alemany Olaf Scholz i el primer ministre britànic Rishi Sunak , la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el president d'Ucraïna Volodymyr Zelensky, el president del Consell Europeu Charles Michel, l'ambaixador italià al Japó Gianluigi Benedetti, el primer ministre canadenc Justin Trudeau i el president francès Emmanuel Macron assisteixen a una reunió durant la cimera del G7 a Hiroshima a Hiroshima, Japó. , 21 de maig de 2023

BarcelonaDes d'Hiroshima, on ha estat convidat a participar en persona a la cimera del G-7, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat que la ciutat de Bakhmut, al Donbass, encara no ha caigut. "Bakhmut no està ocupada per la Federació de Rússia ara com ara", ha afirmat en roda de premsa des del Japó. Poc abans, ja li havien preguntat el mateix i havia negat de nou la conquesta, però havia advertit que, sigui com sigui, "ja no queda res allà, només edificis destruïts". "Bakhmut està només als nostres cors ja, no hi ha res allà, només runes i russos morts", ha afirmat.

Zelenski desmentia així el govern rus, que aquest diumenge ha donat per bona la declaració del líder dels mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, que va ser qui dissabte assegurava que ja havia conquerit la totalitat de la ciutat. El president rus, Vladímir Putin, de fet, ha felicitat aquest diumenge tant els homes de Wagner com l'exèrcit rus per aquesta suposada victòria. Des de la presidència russa han anunciat que "tots els militars que han destacat en aquesta operació seran condecorats". Però Kíiv continua negant la victòria russa i els analistes militars independents asseguren que no poden confirmar-la tampoc.

El president d'Ucraïna ha comparegut davant la premsa a Hiroshima, després de dos intensos dies de reunions amb els líders de les potències del G-7. La seva visita ha culminat amb una entrevista bilateral amb el president dels Estats Units, Joe Biden, aquest diumenge al matí, i una ofrena floral al cenotafi d'Hiroshima, el monument que recorda la devastació de la bomba atòmica en aquesta ciutat i que va posar fi a la Segona Guerra Mundial. Zelenski ha aprofitat la cimera també per entrevistar-se amb altres líders convidats, com el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, als quals intenta convèncer perquè abandonin la neutralitat davant de la guerra al seu país. Però marxa sense haver-se reunit amb el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, que també manté una posició equidistant en el conflicte. Segons Zelenski, la seva reunió amb Lula no s'ha produït per un problema "d'agendes".

Els combatents del grup mercenari Wagner onejant banderes de Rússia i del grup Wagner a la part superior d'un edifici en un lloc no identificat.
Volodímir Zelenski i Joe Biden a Hiroshima.
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el primer ministre del Japó, Fumio Kishida, en el cenotafi a les víctimes d'Hiroshima.

En la seva reunió amb Zelenski, Biden li ha assegurat el "suport compartit i indestructible" de tot el G-7 a Ucraïna. "Putin no trencarà la nostra resolució" d'ajudar Ucraïna, ha dit Biden poc després en roda de premsa, i ha afegit que el G-7 "no dubtarà" en aquesta posició. De fet, el president nord-americà ha aprofitat l'últim dia de cimera i la presència en persona de Zelenski per anunciar un nou paquet d'ajuda militar a Ucraïna per part del seu govern. Es tracta de 345 milions de dòlars més en "munició, artilleria i vehicles militars", a més del compromís ja anunciat divendres d'entrenar pilots ucraïnesos en el maneig dels F-16, com a pas previ al més que probable subministrament d'aquests avions de combat. Biden assegura, de fet, que té el compromís de Zelenski que aquests F-16 no seran utilitzats mai en territori rus.

Militars ucraïnesos accionant un sistema de coets de llançament múltiple BM-21 Grad cap a les tropes russes, enmig de l'atac de Rússia a Ucraïna, prop de la ciutat de Bakhmut.

Biden ha parlat també de l'acord final del G-7 davant de la Xina i el compromís de trencar la dependència econòmica d'aquest país. "No volem desconnectar de la Xina sinó eliminar el risc" que suposa, ha resumit Biden. El president ha explicat també que Washington i Pequín tenien una línia oberta de comunicació fins que va tenir lloc l'episodi dels globus espia sobre els Estats Units, quan es va trencar. Però també ha assegurat que està en marxa un procés d'acostament que pot refer la situació. 

stats