Xina

La Xina recorre a la pluja artificial per combatre la sequera

A les províncies al voltant del riu Iangtsé, amb un cabal en mínims històrics, les autoritats "sembren" núvols

ARA
2 min
Les autoritats duen a terme operacions de sembra de núvols a la província de Hubei

BarcelonaLa Xina viu immersa en la pitjor onada de calor des del 1961. La manca de pluges i les altes temperatures registrades durant els dos últims mesos, que s'allargaran fins al 28 d'agost, han fet minvar les reserves d'energia i d'aigua de tot el país. Divendres, el govern va anunciar l'alerta nacional per la sequera, que afecta sobretot el sud-oest i les regions més properes al riu Iangtsé, el més llarg d'Àsia i el tercer més gran del món, que ha vist reduït el seu cabal fins a mínims històrics. L'emergència ha obligat les autoritats a recórrer a la pluja artificial.

A les províncies de Hubei i Hunan, on més de 150.000 persones tenen dificultats per accedir a l'aigua potable, els departaments meteorològics estan utilitzant avions per "sembrar" núvols i provocar pluges. En aquest procés, els avions, també coneguts com a "caçadors de núvols"; disparen al cel petits coets amb varetes de iodur de plata que formen cristalls de gel. Quan entren en contacte amb els núvols, aquests cristalls fan créixer la humitat i permeten alliberar més pluja. A Chongqing, la ciutat més gran de la província de Sichuan, s'han preparat 900 coets per intentar sembrar núvols i induir la pluja.

No és el primer cop que la Xina recorre a la "sembra de núvols" per generar pluja o alterar el temps. El 2008 ja es va fer servir durant els Jocs Olímpics de Pequín, en aquell cas per garantir un clima sec a la capital. De fet, aquesta tècnica serveix també per induir nevades o per suavitzar la calamarsa.

Per provocar pluja artificial, les autoritats meteorològiques tracten de predir el moviment de l'aire humit amb satèl·lits, avions, estacions de radar mòbils i intel·ligència artificial. "No és tan fàcil augmentar artificialment la pluja, portem treballant-hi des del juliol per aconseguir-ho", assegurava Yu Xiaoyao, cap de l'oficina meteorològica del districte de Taoyuan, a Hunan, en declaracions al diari Hunan Daily. "Per fabricar pluja calen núvols gruixuts, amb unes capes d'entre 2 i 3 quilòmetres", explica.

Sense aigua potable ni electricitat

Divendres, l'administració meteorològica va emetre l'alerta vermella per calor a 138 localitats xineses on s'han superat els 44 °C de temperatura durant dos mesos seguits. La població de Sichuan, a l'oest del país, amb uns 84 milions d'habitants, ha estat la més afectada per l'onada de calor, que ha provocat que la demanda d'energia s'hagi disparat. Aquesta és la sisena economia més gran del país i depèn de les preses d'aigua per generar al voltant del 80% de la seva electricitat. Una de les mesures del govern per racionar l'energia han estat els talls d'electricitat en diverses regions. A Sichuan han tancat diverses fàbriques per tal d'estalviar i a Dazhou, on viuen més de cinc milions de persones, s'han imposat apagades de tres hores diàries.

A les zones agrícoles més properes al riu Iangtsé s'han esgotat les provisions d'aigua potable. Segons les autoritats locals, fins a 2,46 milions de persones estan afectades per la sequera en aquestes províncies i 780.000 més han hagut de demanar ajudes al govern. Només al juliol, les altes temperatures van suposar pèrdues econòmiques de 2.730 milions de iuans (uns 20 milions d'euros).

stats