Internacional 05/02/2021

La Xina augmenta el control sobre l’ensenyament a Hong Kong

El govern envia noves directrius a les escoles per educar en la llei de seguretat nacional

Javier de la Sotilla
3 min
Escola a Hong Kong. Billy H.C. Kwok / Getty Images

Les autoritats hongkongueses han anunciat aquest dijous una reestructuració del pla d’estudis destinada a educar els nens a partir de sis anys en la llei de seguretat nacional i en la identitat xinesa. Les noves directrius requeriran a les escoles que prohibeixin la participació d'alumnes i professors en activitats polítiques, que augmentin el monitoratge dels professors i del pla docent, i que retirin tots els llibres i fullets propagandístics que es consideri que posen en perill la seguretat nacional. La llei antisecessió, en vigor des de l’1 de juliol, ja preveia canvis en l’ensenyament, a més de condemnar els delictes de secessió, subversió i terrorisme, amb els quals s’ha imputat centenars d’opositors durant l'últim any.

Un exemple dels nous materials que adoctrinaran els més joves de la regió administrativa de Hong Kong és un vídeo de dibuixos animats titulat Aprenguem sobre la seguretat nacional, en què, entre altres lloances a la llei que ha generat una important onada de protestes i detencions, s’hi explica als nens que “s’ha promulgat per assegurar el desenvolupament continu i la prosperitat a llarg termini de Hong Kong”. Després, en un exercici de legitimació, enumera diversos països occidentals que també han adoptat lleis per salvaguardar la seguretat nacional, com França, el Regne Unit, els Estats Units o el Canadà. Acaba el vídeo recordant: “Tots sabem que Hong Kong és una part inalienable del nostre país”, mentre ensenya un mapa de la Xina on s’inclouen territoris del mar de la Xina Meridional no reconeguts per la comunitat internacional.

"Aprenguem sobre Seguretat Nacional!"

Els canvis en el pla docent són l'últim intent de la Xina per controlar l’oposició política dels hongkonguesos, que durant els dos últims anys s’ha mantingut desafiant contra el règim xinès tot i la persecució i l'empresonament sistemàtic de la dissidència. De fet, la llei de seguretat nacional de la qual es farà propaganda a les escoles ha servit per arrestar centenars d’activistes pro democràcia des que va ser promulgada el 30 de juny. Entre ells, Joshua Wong, Ivan Lam i Agnes Chow, les cares visibles de la Revolució dels Paraigües del 2014 i que molts consideren els líders del moviment.

La cap executiva de Hong Kong, Carrie Lam, va culpar l’any passat el “pla d’estudis liberal” de les protestes contra el règim. Per aquest motiu, l’article 10 de la llei de seguretat nacional, aprovada el 30 de juny, obligava al govern a “promoure l’educació sobre seguretat nacional a les escoles i universitats”. Una circular enviada als directors de les escoles notifica que a les 15 hores del pla d’estudis que ja es destinen a l’ensenyament de la Constitució, s’afegeix ara un suplement de tres hores per educar en els principis de la seguretat nacional.

“Els fonaments de l’educació sobre seguretat nacional desenvoluparan en els estudiants un sentiment de pertinença al país, un afecte pel poble xinès, un sentit d’identitat nacional, així com una consciència i un sentit de la responsabilitat per salvaguardar la seguretat nacional”, diu la circular.

Ansietat i autocensura

El vicepresident del Sindicat de Professors de Hong Kong, Ip Kin-yuen, ha afirmat que les noves directrius podrien portar a un augment de l’ansietat i l’autocensura dels professors. “Tothom, des de l’administració de l’escola fins als professors, serà responsabilitzat del que passa a les aules”, ha dit, i ha afegit que també afecta el “pensament crític i independent” dels alumnes. Amnistia Internacional ha dit en un comunicat que les noves directrius d'ensenyament a Hong Kong "ofeguen encara més la llibertat d'expressió" a les escoles i universitats.

stats