Àsia
Internacional 16/06/2023

Per què Bill Gates és "l'amic nord-americà" de Xi Jinping?

El president xinès i l'empresari es troben a Pequín hores abans que hi arribi el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken

Chang Che / The New York Times
2 min
Bill Gates en un moment de la trobada, aquest divendres a Pequín, amb el president xinès Ji Xinping.

SeülEn una rara trobada amb una figura empresarial nord-americana, Xi Jinping, el president de la Xina, s'ha reunit aquest divendres amb l'empresari Bill Gates, al mateix temps que funcionaris nord-americans es disposaven a arribar a Pequín en un esforç per reprendre les converses bilaterals.

Xi ha dit a Gates que era "el primer amic nord-americà" amb què s'havia trobat a Pequín "aquest any", segons ha informat el Diari del Poble, l'òrgan del Partit Comunista. El president xinès també ha dit que volia estrènyer llaços amb l'organització filantròpica de Gates, la Fundació Bill i Melinda Gates, per ajudar els països en desenvolupament.

El viatge de Gates a la Xina, el primer des del 2019, coincideix amb una visita d'Antony Blinken, la primera des que és secretari d'Estat. De moment, no s'ha informat sobre si Blinken, que arriba a Pequín diumenge, es reuniria amb Xi. El responsable de la diplomàcia estatunidenca tenia la intenció d'anar a la Xina al febrer, però finalment la visita es va cancel·lar arran de la crisi provocada per l'entrada dels globus espia xinesos dins l'espai aeri nord-americà, fet que va desencadenar una crisi diplomàtica amb Washington.

Des que Xi va aixecar abruptament al desembre el prolongat període de restriccions de la política de covid zero, una sèrie de líders empresarials nord-americans han tornat a la Xina, entre ells Elon Musk, conseller delegat de Tesla, i Tim Cook, conseller delegat d'Apple. Cap dels dos, però, no es va reunir amb el president xinès.

Fins a finals de l'any passat, les estrictes polítiques xineses contra la pandèmia havien tancat les fronteres del país, cosa que havia impedit les reunions entre executius de multinacionals i els màxims dirigents del règim de Pequín. Un viatge de Xi a l'Àsia Central el mes de setembre passat va ser la primera vegada que sortia del país en més de dos anys.

Col·laboració de la Fundació

Gates, cofundador de Microsoft i una de les persones més riques del món, va arribar a Pequín dimecres per visitar diversos socis de la seva fundació en matèria de salut i desenvolupament, segons va anunciar a Twitter.

La d'aquest divendres no era la primera trobada entre Gates i Xi. Els dos homes es van conèixer el març del 2015 durant una conferència anual de dignataris estrangers i líders empresarials a la província insular xinesa de Hainan, i de nou aquell mateix any es van trobar a Seattle, quan Xi era als Estats Units en la seva primera visita d'estat. En els primers mesos de la pandèmia de covid, Xi va enviar una carta a Gates agraint-li a ell i la seva fundació una donació econòmica per a la lluita contra la pandèmia a la Xina.

Bill Gates manté llaços amb la Xina a través de la seva fundació, i recentment ha promès 50 milions de dòlars en una renovada associació amb el govern municipal de Pequín i una important universitat xinesa. L'empresari va començar a allunyar-se de Microsoft el 2008 per dedicar més temps als seus projectes filantròpics, i va abandonar finalment el consell d'administració de la companyia el 2020. Amb tot, continua sent el principal accionista individual del gegant tecnològic, amb uns 35.000 milions de dòlars en accions, segons l'empresa de dades financers FactSet.

stats