Xi Jinping promet que la Xina no tornarà a ser humiliada

El president proclama l'ascens "irreversible" del país com a potència mundial de la mà del Partit Comunista

4 min
Celebració del 100 aniversari del Partit Comunista xinès

PequínUna cerimònia plena de simbologia i sòbria segons els estàndards xinesos, perquè només ha aplegat unes setanta mil persones, ha commemorat el centenari del Partit Comunista a la plaça de Tiananmen, on el president, Xi Jinping, ha demanat lleialtat i unitat perquè el partit continuï afrontant els reptes de futur.

En qualitat de secretari general del PC, Xi ha començat el discurs d'una hora elogiant “l'irreversible” ascens de la Xina i ha assegurat que “l'època en què el poble xinès podia ser intimidat i oprimit s’ha acabat per sempre” gràcies al Partit Comunista. Una clara referència al moment de la fundació en una casa de la concessió francesa de Xangai, quan les potències colonials havien obligat la Xina a obrir els ports i en controlaven algunes ciutats. El partit i el poble, ha dit Xi, van lluitar contra la invasió japonesa, van guanyar la guerra i han aconseguit desenvolupar el país.

Xi ha triat el mateix lloc on Mao va proclamar la República Popular fa gairebé 72 anys. La mateixa tribuna i gairebé el mateix protocol i escenografia que s'utilitzen en totes les cerimònies, i que subratllen la continuïtat del partit i del govern. La part més aplaudida del discurs ha sigut quan ha ratificat la voluntat de reunificar Taiwan i també quan ha demanat el compromís dels joves amb el partit per construir el futur.

A la plaça, i col·locats ordenadament, hi havia representants de diferents estaments i col·lectius: militars, policies, treballadors, esportistes, universitaris i també personal sanitari vestit amb bates blanques. Precisament la referència al covid-19 ha sigut la imatge principal de la plaça, plena de gent sense mascareta. Transmetia la idea que l'epidèmia s'ha superat i que ha tornat la normalitat. No era una imatge banal a Pequín on, com a tot el país, la majoria de la gent continua utilitzant mascareta als carrers. De fet, a la plaça molts la portaven lligada al braç.

L'acte ha començat a les vuit del matí amb salves de canons. Dos centenars de militars han desfilat marcant el pas cerimonial per hissar la bandera. Han recorregut cent passos justos, els mateixos anys que té el partit. L'himne nacional s'ha cantat amb entusiasme.

Al cel, que amenaçava pluja, uns helicòpters han dibuixat el nombre cent en honor de l'aniversari i deu avions de combat han format el 71, en referència a la data: mes 7, dia 1. No hi ha hagut desfilada militar, però 80 avions han sobrevolat el cel en formació, entre els quals sis del model de combat furtiu J-20, l'orgull de l'exèrcit.

Celebració del 100 aniversari del Partit Comunista xinès

La cerimònia s'ha acabat amb l'enlairament de coloms i globus sobre Tiananmen. Les celebracions a la Xina cada vegada més aposten per una estètica nord-coreana, allunyada de la creativa i elogiada cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Pequín.

Xi Jinping ha comparegut amb un vestit estil Mao a la tribuna d'autoritats, que el destacava de la resta de convidats. Ha estat acompanyat per dirigents anteriors com l'expresident Hu Jintao i l'ex primer ministre Wen Jiabao. També hi havia els membres de més edat dels òrgans de poder del partit, com Song Ping, de 104 anys.

No hi ha faltat Carrie Lam, acompanyada d'algun dels seus predecessors al capdavant del govern de Hong Kong. Des de la tribuna ha sentit com Xi deia que “defensarà” l'acord d'“un país, dos sistemes” per garantir la sobirania sobre Hong Kong i Macau. Precisament la cerimònia a Pequín contrastava amb la tibant i trista celebració a Hong Kong del 24è aniversari de la devolució de la sobirania de la colònia britànica a la Xina. La Llei de Seguretat Nacional, imposada per la Xina, ha retallat els drets civils de la població.

Celebració del 100 aniversari del Partit Comunista xinès

Potència militar

Xi Jinping també ha enviat missatges a la comunitat internacional, assegurant que la Xina no pretén ser hegemònica i que “mai ha oprimit cap país ni ho farà mai”, en una clara referència als Estats Units i altres potències occidentals. Però aquesta neutralitat no és incompatible amb modernitzar l'exèrcit per defensar la sobirania nacional, i ha insistit que el partit necessita mantenir un “lideratge absolut” sobre els militars. No s'ha oblidat de destacar que important que era que el partit mantingui els vincles amb el poble, i ha avisat que l’intent de dividir-lo està abocat al fracàs.

Quan ha repassat els cent anys d'història del partit, no ha fet cap referència als episodis negres. La Revolució Cultural o els milions de morts de fam que va causar el Gran Salt Endavant no existeixen. El qüestionament de la versió oficial de la història no es permet. El revisionisme, o com s'acostuma a definir a la Xina el “nihilisme històric”, és perseguit perquè el mateix Xi Jinping assegura que soscava el poder del partit. Més de dos milions de pàgines d'internet han estat censurades abans de les celebracions.

stats