Von der Leyen sobre el 'sofagate': "Em vaig sentir ferida i sola, com a dona i com a europea"

El president del Consell Europeu, Charles Michel, demana disculpes a totes les dones i a la Comissió Europea

2 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.

Brussel·les"Soc la primera dona presidenta de la Comissió Europea, i així és com esperava ser tractada en la nostra visita a Turquia. Com una presidenta de la Comissió Europea. Però no va ser així, no hi ha cap justificació. Vaig rebre aquell tracte per ser dona. Què hauria passat si hagués portat vestit i corbata? Segurament les dones aquí presents han viscut experiències semblants. Em vaig sentir ferida i sola, com a dona i europea". Ursula Von der Leyen ha dit les coses pel seu nom aquest dilluns al ple de l'Eurocambra sobre el cas batejat com a 'sofagate', després que durant dues setmanes la Comissió Europea i el Consell Europeu preferissin parlar d'incident protocol·lari en comptes de discriminació de gènere quan el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va relegar Von der Leyen a un sofà mentre tenia reservada una butaca com la seva per al president del Consell Europeu, Charles Michel.

El discurs de la presidenta de l'executiu comunitari ha deixat clar el seu malestar i també la fredor que envaeix les relacions entre Comissió i Consell, tenint en compte que Michel no va moure's ni reaccionar durant la reunió. De fet, abans de Von der Leyen, ha parlat Michel, que després de la reunió a Ankara va trigar més de 24 hores a respondre a través d'una entrebancada publicació de Facebook. En el seu discurs, l'autocrítica ha sigut present, però sense reflexió de fons. Ha reafirmat el seu compromís amb la igualtat de gènere i ha enumerat diferents legislacions europees que busquen promoure la igualtat però que estan paralitzades. En cap cas, però, ha fet referència, per exemple, a la necessitat que els homes que defensen la igualtat de gènere reaccionin davant situacions similars.

Després del gest masclista d'Erdogan, el Consell Europeu va argumentar que havia sigut un error protocol·lari de la Comissió Europea, que va decidir viatjar sense els experts de protocol, i la relació entre els dos líders de les institucions s'ha fet visiblement incòmoda. Tots dos van haver de comparèixer davant els presidents dels grups parlamentaris de l'Eurocambra aquella mateixa setmana i van arribar i marxar per separat, sense intercanviar paraules.

Però Von der Leyen, del partit popular europeu, ha volgut anar més enllà del seu cas personal o del conflicte entre institucions, i ha aprofitat per convertir el seu discurs en un al·legat feminista. Si bé ella es troba en una "situació privilegiada" com a líder, "¿què passa amb els milions de dones que no estan en aquesta posició, sense el poder ni el càrrec per alçar la veu?", ha reflexionat. El sofagate s'ha fet "viral", ha dit, però "hi ha incidents molt més greus que no surten a la llum perquè ningú els presta cap atenció. Hem d'assegurar-nos que aquest tipus d'històries també s'expliquen i que hi hagi accions", ha reblat.

stats