Àsia

Manel Ollé, professor d'estudis xinesos a la UPF: "El viatge de Pelosi no era necessari, però no fer-lo tenia conseqüències"

2 min
Una imatge de Taipei, hores després de l'arribad de Nancy Pelosi.

BarcelonaFinalment, tot i les insistents amenaces de la Xina, la portaveu de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha viatjat a Taiwan, on ha aterrat aquest dimarts en marc de la seva gira asiàtica. La demòcrata hi arriba per reiterar el suport polític de Washington a Taipei, més amenaçada que mai pels interessos expansionistes de Pequín. Manel Ollé, professor d'estudis xinesos a la UPF, analitza què suposa aquest viatge i com pot reaccionar el govern de Xi Jinping.

¿El viatge de Pelosi a Taiwan era necessari?

— Probablement, no. Fins i tot alguns sectors del govern dels Estats Units no el veien amb bons ulls. Però és cert que si no hi hagués anat s'hauria entès com que els Estats Units cedien davant les amenaces de la Xina. A més, el viatge de Pelosi té un objectiu dissuasiu: és una mostra més que Washington diu estar compromès a defensar Taiwan davant un possible atac militar xinès. Tot plegat és simbòlic, però rellevant.

¿Pequín s'atrevirà a atacar Taiwan?

— A curt termini, res fa pensar que hi pugui haver un atac o una invasió. El que veurem és el que estem veient des del 2016: maniobres militars a prop de l'illa, avions xinesos que s'acosten cada cop més... De nou, estratègies més aviat simbòliques amb les quals Pequín vol mostrar el poder que té. A llarg termini, els pronòstics són diferents. Es calcula que en un període de tres anys Pequín estarà en condicions militars i econòmiques per llançar una invasió contra l'illa. I no ho hem de descartar.

Com afectarà el viatge a la relació dels EUA i la Xina?

— Evidentment incrementarà la tensió, com fa anys que passa. Però hem de tenir present un fet important: ara els dos països encara són dependents l'un de l'altre des d'un punt de vista econòmic. Tots dos, especialment la Xina, intenten desvincular la seva economia de l'altre per poder-se perjudicar sense afectar els seus interessos. Ara, com que tenen tants vincles comercials, si un perjudica l'altre, tots dos se'n ressenten.

Què suposa Taiwan per a Pequín?

— Una peça clau de la reunificació que tant anhela Xi Jinping i que fa temps que ha situat com una de les prioritats del seu govern. Però Pequín en cap cas té en compte l'opinió de la societat taiwanesa, que ha deixat ben clar que la immensa majoria estan en contra de la intenció de la Xina. Per tant, res fa pensar que, sigui quan sigui, hi hagi una annexió pactada.

stats