Petroli

“Veneçuela s'està beneficiant de la guerra a Ucraïna”

El periodista veneçolà Alonso Moleiro adverteix dels riscos de blanquejar ara el règim de Maduro per interessos econòmics

2 min
Unes noies veneçolanes passen pel davant d'un mural d'Hugo Chávez.

BarcelonaVeneçuela va deixar de ser el focus informatiu, però pot tornar a ser-ho amb la guerra a Ucraïna. D'entrada, ja s'està beneficiant del conflicte: “El preu del petroli és molt alt, i això ha fet que l'ingrés nacional, que estava per terra, hagi augmentat una mica”, explica el periodista veneçolà Alonso Moleiro, que acaba de publicar La nación incivil. El Caracazo, sus consecuencias y el fin de la democracia (Editorial Dahbar). El seu objectiu és que es torni a parlar de Veneçuela en un moment en què es planteja que el seu cru pugui substituir el petroli rus. “Espero que Biden no ho permeti”, diu Moleiro, que considera que seria un error que ara es blanquegés el règim de Nicolás Maduro simplement perquè interessa el petroli veneçolà pel veto imposat a Rússia.

De fet, Moleiro pretén recordar amb el seu llibre com Veneçuela “va perdre el rumb i va entrar en una deriva”. Per això l'autor es remunta al Caracazo, una sèrie de protestes que van tenir lloc a Veneçuela el 1989 com a reacció a les mesures econòmiques preses pel llavors president del país, Carlos Andrés Pérez, que van provocar que es disparés el preu del combustible. Segons diu, a partir d'aquí “va començar un deteriorament social i institucional que va portar al chavisme”. “Fins aquell moment la democràcia veneçolana era un sistema força estable i exitós”, assegura el periodista.

Destruir la democràcia des de dins

“La narrativa chavista de qüestionar la democràcia neix en aquell moment –continua explicant Moleiro–. Chávez va començar a parlar malament de la democràcia, a ridiculitzar el Parlament, a proposar un model de democràcia directa, o a dir que els pactes polítics eren de gent tramposa”. És a dir, segons Moleiro, “Chávez va aconseguir destruir la democràcia des de dins”. Per això el seu llibre és un clar avís per a navegants en una Europa en la qual l'extrema dreta té cada cop més força i fa servir precisament aquest mateix discurs. En aquest sentit, el periodista destaca que “Chávez va ser el primer líder populista carismàtic”, i opina que el seu exemple s'ha reproduït posteriorment en molts altres figures polítiques. Per exemple, sense anar més lluny, a Donald Trump, afirma.

La petroliera espanyola Repsol i la italiana Eni es plantegen exportar petroli des de Veneçuela a Europa a partir del pròxim mes de juliol per compensar el cru rus. D'aquesta manera es reprendria l'intercanvi de petroli per deute que es va paralitzar fa dos anys amb les sancions dels Estats Units.

El volum de petroli que s'espera que rebin Eni i Repsol no és gran, i qualsevol impacte en els preus mundials del petroli serà modest. Però la llum verda de Washington per reprendre els fluxos de petroli entre Veneçuela i Europa podria donar un impuls simbòlic a Maduro.

stats