Josep Maria Aguirre, professor de dret administratiu (UdG): “La vacunació obligatòria aquí seria possible, però en un context molt excepcional”

2 min
Una dona rep la vacuna contra el covid a la catedral de Viena

Àustria ha sigut el primer país de la UE en introduir una vacunació obligatòria contra el covid a tota la població. Aquells que no ho compleixin, s’enfrontaran a sancions administratives. Què en pensa?

— A Àustria ja van anunciar fa només cinc dies unes mesures molt restrictives, una privació de llibertat amb confinaments per als no vacunats. No té cap sentit que ho endureixin encara més sense esperar a veure els resultats. Si fos a l’estat espanyol, el més normal seria que el jutge digués que primer cal esperar a veure què passa. A més, potser hi ha qui prefereix pagar una multa que quedar-se a casa tancat. 

Creu que hi poden haver recursos que paralitzin la mesura? 

— No conec la mecànica allà, però són mesures molt limitatives, segur que hi ha opció d’interposar recursos, per una via o per una altra. 

Creu que es podria aplicar a l’estat espanyol? 

— La legislació excepcional per fer front a la pandèmia és molt oberta pel que fa a tipologia de mesures. A priori, diria que sí que és possible. Però és una mesura restrictiva de drets fonamentals i caldria justificar-la en termes de proporcionalitat. En el nostre cas, les dades no acompanyen, ni les d’incidència ni les de taxa de vacunació, que és molt més alta que a Àustria. Sí que es podria, però en un context molt excepcional que ara no existeix. A més, es podria arribar a plantejar si és la mesura més efectiva, perquè, si passes d’una estratègia que opta per convèncer a una coercitiva, hi ha el risc que aconsegueixis el contrari del que busques.

Malgrat l’elevada taxa de vacunació, creu que es podria plantejar si la incidència de contagis creixés molt? 

— En aquest cas caldria preguntar-se fins a quin punt el col·lectiu de no vacunats juga un paper tan rellevant. Si entrem en una onada important, abans de plantejar la vacuna obligatòria caldria demostrar que aquest col·lectiu és crucial en el desencadenant de tot això. Crec que si arribem a un escenari així, el que es farà serà incrementar l’ús del passaport covid. O potser caldrà accelerar les campanyes de vacunació de la dosi de reforç. Però crec que estem lluny de la vacunació obligatòria.

stats