Internacional 28/10/2019

El Front Ampli perd la majoria a l'Uruguai, que haurà d'anar a la segona volta

L'oposició s'aglutina al voltant del candidat conservador per a les eleccions del 24 de novembre

Ara
2 min
Daniel Martínez, candidat de Frente Amplio, es dirigeix als seus seguidors en un míting a Montevido, diumenge passat.

BarcelonaEl discurs del canvi ha tingut efectes a les eleccions de l'Uruguai d'aquest diumenge. Després de gairebé 15 anys dirigint el país, la coalició oficialista d'esquerres Front Ampli, liderada per Daniel Martínez, ha perdut per primera vegada la seva majoria parlamentària al no haver arribat al 50% de suport a la Cambra de Representants –s'ha quedat amb el 39,2% dels vots– i ara s'enfronta a una segona volta, el 24 de novembre, de resultat incert.

El seu principal opositor, l'advocat Luis Lacalle Pou, del conservador Partido Nacional, ha aconseguit un 28,6% dels vots, però en la segona volta aglutinarà el suport de tots els partits de l'oposició, cosa que li dona opcions de formar govern.

Entre els partits que donen suport a Lacalle Pou s'hi compta Cabildo Abierto, el partit d'ultradreta dirigit per Guido Manini i que ha suposat la sorpresa d'aquestes eleccions a l'endur-se el 10,9% dels vots, que li donen representació a les dues cambres. Manini, antic comandant en cap de l'exèrcit uruguaià que va ser cessat per l'actual president l'abril passat, ha demanat el vot en la segona volta per al Partido Nacional. L'entrada de Cabildo Abierto al Parlament, de només sis mesos d'existència, coincideix amb la votació d'una reforma constitucional que enduria el Codi Penal i militaritzava la policia. Aquesta reforma no ha sortit endavant per un marge de diferència molt mínim, però els seguidors de Manini hi han votat en majoria.

D'altra banda, el popular exmandatari José Mújica també ha obtingut un escó al Senat, així que ha tornat a la primera línia política després d'haver-se retirat l'any 2018. Mujica, amb 84 anys, segueix sent un dels polítics amb més tirada al seu país, i pot convertir-se en un actiu important de cara a ajudar Front Ampli.

stats