Internacional 23/12/2021

La Universitat de Hong Kong retira un memorial de les víctimes de Tiananmen

Coincideix amb la victòria dels candidats partidaris de Pequín en aquesta regió, l'única que fins ara recordava la massacre

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
El moment de l'extracció de l'escultura en què es va saber què estava succeint.

BarcelonaLa Universitat de Hong Kong ha retirat una escultura en memòria de la tragèdia del 1989 a la plaça de Tiananmen de Pequín. Era un dels pocs recordatoris que quedaven de la massacre que hi va haver durant la violenta repressió dels manifestants pro democràcia en una de les places més emblemàtiques de la capital xinesa. Els fets d'aquella nit encara són tabú en gran part del país.

L'escultura feia 25 anys que estava exposada a la universitat i la seva retirada ha coincidit amb la victòria electoral dels candidats partidaris de Pequín davant els patriotes de Hong Kong. També coincideix amb la intensificació de les persecucions de dissidents polítics a Hong Kong per part del govern central des dels inicis de la pandèmia. Segons els testimonis, el monument es va treure de nit i, per fer-ho, es va tapar per complet. Van ser els sorolls i el resultat final els que van fer entendre què estava passant. L'escultura consistia en 50 cares d'agonia i dolor, i cossos torturats apilats.

Un record prohibit

La universitat, responsable de la decisió, ha argumentat que s'ha basat "en l'assessorament legal extern i en l'avaluació de riscos" pel bé de la institució. L'obra es mantindrà emmagatzemada a la universitat, que ha afirmat que es continuarà "assessorant sobre com actuar a continuació".

Poc abans de la seva retirada, a més, alumnes i activistes havien celebrat la tradició anual de netejar-la i reparar-la per commemorar els fets. Un acte simbòlic en defensa de l'ampliació dels drets i les llibertats a Hong Kong. L'obra es titulava Pilar de la vergonya i era de l'autor danès Jens Galschiøt, que s'ha mostrat "totalment sorprès" i ha lamentat els fets. "És completament inadmissible i una autoinoculació contra la propietat privada a Hong Kong", ha dit al seu compte de Twitter. L'artista ha assegurat que demanarà explicacions i una indemnització per qualsevol dany a l'obra.

Hong Kong era l'únic lloc de la Xina on, fins ara, es recordava àmpliament la massacre. Amb tot, la repressió i persecució política de diversos grups d'activistes en defensa de les víctimes de Tiananmen va fer que s'haguessin de dissoldre.

stats