Internacional 02/08/2021

La Unió Europea sanciona Rosario Murillo, vicepresidenta de Nicaragua i dona de Daniel Ortega

Amb la primera dama i set sancionats més arriben a catorze les persones amb restriccions

ARA
1 min
La vicepresidenta de Nicaragua, Rosario Murillo, en una imatge d'arxiu

El consell de la Unió Europea ha informat aquest dilluns que sancionarà la vicepresidenta i primera dama de Nicaragua, Rosario Murillo, per la repressió que al seu país lidera el seu marit i president, Daniel Ortega. A més d'ella, s'han imposat mesures contra set persones més i s'arriba a un total de catorze persones que tenen restringits els moviments a la Unió Europea i les transaccions econòmiques.

Els sancionats són objecte d'una immobilització de béns i, a més, els ciutadans i empreses europees tenen prohibit posar fons a la seva disposició. Els dirigents tampoc poden entrar a la Unió Europea o transitar pel seu espai aeri.

Tres anys després que esclatessin unes protestes que el president Ortega, al poder des de l'any 1979, va reprimir durament i es van saldar amb centenars de morts (uns 500 segons l'oposició), el règim que els opositors acusen de dictatorial ha endurit la repressió de nou en les últimes setmanes, durant les quals s'han detingut set precandidats presidencials a unes eleccions que s'han de celebrar aquest mes de novembre.

D'altra banda, un excap del grup armat de la Contra, Óscar Sobalvarro, que es va enfrontar amb els sandinistes amb el suport de la CIA i dels Estats Units, s'ha inscrit aquest dilluns com a candidat a la presidència de cara a les eleccions del 7 de novembre. La seva número dos, Berenice Quezada, és coneguda per haver sigut reina de bellesa al país l'any 2017. Es presenten pel partit Aliança Ciutadans per la Llibertat (ACXL).

stats