Coronavirus

La UE prepara una demanda contra AstraZeneca pels incompliments en les entregues de la vacuna

Brussel·les i els governs estudien totes les opcions legals per forçar la companyia a lliurar les dosis compromeses

2 min
Ursula von der Leyen

Brussel·lesNova escalada del conflicte obert entre la Unió Europea i AstraZeneca. La Comissió Europea està enllestint una demanda contra la farmacèutica anglosueca pels incompliments en les entregues de milions de dosis de la seva vacuna. La presidenta de l'executiu comunitari ja va amenaçar la companyia fa unes setmanes amb totes les opcions després que l'empresa comuniqués que el segon trimestre de l'any tampoc entregaria ni la meitat de dosis pactades, i vist que s'han hagut de buscar alternatives, la UE ha decidit activar la via legal.

Segons ha avançat Politico, aquesta iniciativa la va presentar la Comissió Europea aquest dimecres en una reunió entre els ambaixadors de la UE, la majoria dels quals hi van donar suport. La Comissió Europea ha aclarit a l'ARA que el 19 de març ja es va obtenir la llum verda dels governs per iniciar la demanda. Segons fonts europees, s'estan discutint totes les opcions amb els governs per aconseguir que la companyia entregui totes les dosis a què s'havia compromès.

Brussel·les havia acordat amb AstraZeneca l'entrega de 100 milions de dosis aquest primer trimestre, però la companyia només n'ha entregat 30. El segon trimestre, s'havia compromès amb 180 milions i la farmacèutica va avisar que no arribaria ni a la meitat. De moment, però, la formulació concreta de l'acció legal contra AstraZeneca encara s'està negociant i no s'ha fet cap pas definitiu.

L'embolic amb AstraZeneca no només ha pres forma d'intercanvi de retrets públics sinó que la Comissió Europea va pressionar perquè la companyia publiqués el contracte, amb la intenció de demostrar que s'estava incomplint, ja que també incloïa la producció de les plantes del Regne Unit per a les entregues a la Unió Europea. La farmacèutica, però, ha argumentat problemes de producció a Europa, tot i que ha complert els pactes amb el govern britànic.

El cas va provocar que la Comissió Europea acabés activant un mecanisme de control de les exportacions de vacunes davant les sospites que AstraZeneca estava enviant dosis a altres països (principalment el Regne Unit) mentre assegurava no poder complir amb la Unió. Brussel·les va arriba a interceptar 29 milions de dosis d'aquesta farmacèutica a Itàlia.

Els incompliments de la farmacèutica anglosueca han complicat encara més la campanya de vacunació de la UE, que ja va començar amb retard en comparació amb altres potències mundials. Però la Comissió ha mogut fitxa i s'ha encomanat a Pfizer/BioNTech, amb qui ha ampliat el contracte i de la qual ha aconseguit diversos avançaments d'entregues per tapar forats. A aquest entrebanc cal sumar-hi l'aturada de la vacunació amb Janssen, després de la detecció de vuit casos de trombosi als Estats Units entre set milions de persones vacunades. L' Agència Europea de Medicaments (EMA), però, s'ha reafirmat en la seguretat de la vacuna aquesta setmana i la campanya s'ha pogut reactivar.

stats