Internacional 06/05/2019

Turquia anul·la la victòria del candidat opositor a Istanbul i es repetiran les eleccions municipals

El partit d’Erdogan va impugnar els resultats al perdre l’alcaldia després de 25 anys al poder

Carlotta Gall
3 min
L'alcalde destituït Ekrem Imamoglu saluda els seus votants en un acte electoral.

IstanbulLa comissió electoral de Turquia va ordenar ahir que es repeteixin les eleccions municipals d’Istanbul i que s’anul·lin els resultats dels comicis que es van celebrar el 31 de març passat i en què el partit del president turc, Recep Tayyip Erdogan, va perdre per poc marge. La celebració de les noves eleccions està prevista per al pròxim 23 de juny, malgrat que el candidat guanyador, Ekrem Imamoglu, del socialdemòcrata Partit Republicà del Poble, ja havia pres possessió del càrrec com a alcalde fa més de dues setmanes. Un diputat d’aquesta formació, Mahmut Tanal, va titllar ahir la decisió de la comissió electoral de “taca negra” i “violació de la llei”.

La pèrdua de l’alcaldia d’Istanbul, la considerada capital comercial del país, va ser un autèntic revés per al partit d’Erdogan, l’islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP). Aquesta formació ha governat en aquesta ciutat durant els últims 25 anys. Es pot dir que ha sigut sempre el seu feu electoral. A més, és aquí on Erdogan va començar la seva triomfal carrera política: es va convertir en alcalde de la ciutat el 1994.

Per això la derrota a Istanbul el 31 de març passat va ser tan amarga per a l’AKP, però també perquè a les municipals va perdre el control de la capital, Ankara, i de diverses ciutats industrials del sud de Turquia.

Petit avantatge

En concret, el candidat socialdemòcrata va guanyar a Istanbul per només 23.000 paperetes d’avantatge d’un total de 8,8 milions de vots. Més tard, aquesta diferència es va reduir a poc més de 13.000 vots, després de diversos recomptes exigits per l’AKP. Aquesta formació va denunciar múltiples irregularitats en els comicis, fins al punt d’impugnar-ne els resultats. En concret, va al·legar que 225 presidents i 3.500 membres de les meses electorals durant els comicis no eren funcionaris públics, tal com estableix la llei turca. Amb tot, la comissió electoral va declinar aquest argument a mitjans d’abril perquè, va dir, el termini per impugnar la composició de les meses electorals ja havia prescrit. És a dir, les poques proves que el partit d’Erdogan va presentar per impugnar les eleccions havien sigut teòricament rebutjades.

L’endemà que la comissió electoral confirmés el triomf d’Imamoglu com a alcalde, Erdogan va fer un discurs en què semblava que acceptava la derrota: “En l’època sensible en què estem, és important que els polítics actuïn de manera responsable”, va dir. I va afegir: “Deixem enrere els debats electorals i centrem-nos en la nostra agenda real, que són l’economia i la seguretat”. Malgrat això, va començar a moure fils per anul·lar els resultats dels comicis.

Segons diversos analistes polítics consultats que prefereixen mantenir l’anonimat per temor a represàlies, el candidat de l’AKP, Binali Yildirim -un ex primer ministre pròxim a Erdogan-, fins i tot estava disposat a cedir l’alcaldia als socialdemòcrates, però s’hauria fet enrere per pressions del mateix Erdogan.

El Partit Republicà del Poble va convocar ahir a la nit una reunió d’urgència a Ankara per debatre quina posició adoptar. Ilhan Cihaner, membre de l’executiva de la formació, va declarar que proposarà que el partit boicotegi la nova cita electoral i no hi participi, ja que creu que l’AKP manipularà el resultat. Per la seva banda, l’AKP també es va reunir ahir sota la presidència d’Erdogan.

Tot i que la Borsa d’Istanbul ja havia tancat quan la comissió electoral va anunciar la repetició dels comicis, la reacció negativa dels mercats es va manifestar en una nova caiguda de la lira turca, que va perdre un 1,5% del seu valor en deu minuts i es va situar en 6,8 lires per euro, la cota més baixa des de mitjans d’octubre. Repetir les eleccions genera, sens dubte, inseguretat entre els inversors internacionals.

“Quan el gel es comença a desfer, no hi ha qui ho aturi”, va recordar ahir el diputat opositor Tanal. “L’AKP ha començat a desfer-se, i això no hi ha ningú que ho freni”, va opinar.

stats