Estats Units
Internacional 25/05/2023

Fracassa l'últim experiment de Twitter: fiasco tècnic en la presentació del candidat Ron DeSantis

El governador de Florida arrenca oficialment la cursa per disputar la presidència a Donald Trump

4 min
El governador de Florida, Ron DeSantis, en un acte el 21 de maig a Orlando.

BarcelonaEl que havia de ser una presentació "innovadora" d'un candidat i establir una "nova frontera a la llibertat d'expressió" en política ha acabat en desastre. Aquesta matinada el republicà Ron DeSantis, governador de Florida, ha presentat oficialment la candidatura a la presidència dels Estats Units en una conversa amb Elon Musk a Twitter Spaces, en un experiment inèdit. Però tot ha anat pel pedregar: el sistema de transmissió per àudio en temps real de Twitter no ha pogut suportar els 600.000 usuaris connectats (segons Musk, n'entraven 50.000 cada minut), es penjava, el so estava distorsionat i l'aplicació es bloquejava.

Des que va comprar Twitter, Musk ha acomiadat el 80% del personal. L'experiment DeSantis era un intent d'atreure més usuaris i augmentar els beneficis, però els problemes tècnics i els errors que ha patit des de la compra continuen erosionant la credibilitat de la xarxa.

Al principi, Musk ha llançat l'enllaç de la conversa des del seu compte, però no ha funcionat bé. Passats vint minuts l'emissió s'ha tallat i ja no s'ha tornat a engegar. Aleshores el periodista David Sacks, que feia de moderador, ha obert una nova conversa, que ha començat a funcionar uns minuts més tard. DeSantis no ha pogut començar a parlar fins al cap de mitja hora després del previst i quan la retransmissió s'ha acabat, l'emissió fallida –que havia obert Musk– tenia milions de visualitzacions més que la bona –que havia creat Sacks–.

Els altres candidats no han trigat a mofar-se'n. L'equip de Joe Biden ha publicat un tuit que deia "Aquest enllaç sí que funciona" i portava a la seva campanya.

Des de Truth Social, la xarxa de Donald Trump, l'expresident ha publicat un vídeo del coet SpaceX de Musk, que va esclatar fa algunes setmanes, amb el lema "Ron 24". Fins i tot el presentador de la conservadora cadena Fox que ha entrevistat el ja candidat republicà una estona més tard li ha dit: "Estigui tranquil, que Fox News no es penjarà". Després del fiasco a Twitter, DeSantis ha fet diverses entrevistes a mitjans conservadors. Una hora després del seu anunci presidencial havia recaptat un milió de dòlars, segons el seu equip de campanya.

Missatge apocalíptic

DeSantis es converteix, doncs, en el primer rival intern de l'expresident Donald Trump, que s'hi haurà d'enfrontar a les primàries del Partit Republicà. Trump va anunciar al novembre la seva candidatura a les pròximes eleccions presidencials dels Estats Units i l'actual president, el demòcrata Joe Biden, també va confirmar la intenció d'optar a la reelecció el mes passat. El governador de Florida és el sisè membre del Partit Republicà que hi presenta candidatura, però se'l considera el principal rival de Trump i, de moment, l'únic que podria ser capaç de disputar-li les primàries. Tot i això, enquestes recents mostren que DeSantis encara va significativament per darrere de l'expresident pel que fa a la popularitat entre els republicans.

Mentre Twitter Space es penjava, DeSantis ha difós a través de Fox News un vídeo en què presentava la candidatura. El missatge dibuixa una situació apocalíptica i evita referències a Trump: "La nostra frontera és un desastre, el govern federal infesta de delinqüència les nostres ciutats i no deixa que les famílies arribin a final de mes. El president trontolla". I posa com a contrapunt exemplar la seva gestió a Florida: "A Florida hem optat pels fets davant la por, l'educació davant la doctrina, l'acció, la llei i l'ordre davant els aldarulls i el desordre".

Aquest ultraconservador de 44 anys es va convertir en governador el 2018, quan era un dels grans defensors de les polítiques de Donald Trump. Des de llavors ha endurit la posició defensant polítiques restrictives en qüestions sensibles i s'ha erigit en l'estrella en ascens entre els republicans. Per exemple, ha reduït el termini legal de l'avortament a Florida i ha prohibit abordar a l'escola primària la identitat de gènere i l'orientació sexual. Precisament, les crítiques de Disney a aquesta última mesura –popularment coneguda com la política del no diguis gai– han fet que el governador hagi declarat la guerra al gegant de l'entreteniment.

Va ser durant la pandèmia de coronavirus que DeSantis va començar a distanciar-se de Trump i a guanyar pes polític a escala federal. Va criticar els confinaments i va ser un dels governadors més laxos a l'hora de promoure mesures de control.

A les eleccions de mig mandat del novembre passat, DeSantis va ser reelegit a Florida per una majoria aclaparadora, una empenta significativa de cara a la seva candidatura a les presidencials. Aquest ampli suport –a més, en un estat que mai havia estat feu republicà– el va situar en una posició més favorable que la de Trump, que havia augurat una "onada vermella" a les midterms que no va acabar d'arribar, cosa que va generar decepció a les files conservadores.

Trump contraataca

Hores abans que DeSantis fes oficial la candidatura, Trump ha contraatacat i, a través de la seva plataforma Truth Social, ha subratllat que el suport que havia aconseguit com a governador era només gràcies a ell. L'expresident, que ja fa mesos que el critica en públic i s'hi refereix amb malnoms, ha qualificat DeSantis de "deslleial". "Necessita desesperadament un trasplantament de personalitat i, pel que sé, encara no són mèdicament possibles", ha escrit Trump.

Els atacs i les amenaces de revelació de secrets fan intuir que el magnat veu en DeSantis el rival més temible en la seva segona cursa cap al Despatx Oval, sobretot en un moment en què se li acumulen les derrotes als tribunals. Al març es va convertir en el primer president –en actiu o retirat– encausat de la història dels Estats Units i fa dues setmanes va ser condemnat per abús sexual i difamació en un judici civil. Però Trump també és investigat pels seus intents de falsificar el resultat de les eleccions presidencials del 2020 a Geòrgia i pel seu paper en l'assalt al Capitoli del gener del 2021. En aquest context, Ron DeSantis ha estat sovint descrit pels mitjans nord-americans com "un Trump sense la motxilla de Trump".

stats