Estats Units

Els demòcrates mostren imatges indèdites de l'assalt al Capitoli

Trump va incitar l'assalt de forma "deliberada, planificada i premeditada", diuen els fiscals de l''impeachment'

4 min
Jamie Raskin, líder de l'equip de 'managers' demòcrates que actuen de fiscals al segon 'impeachment' de Donald Trump.

"Donald Trump no va ser pas un testimoni innocent" i tampoc va ser cosa d'"un tuit que se li'n va anar de les mans" o d'un disbarat d'un dia que va sortir de mare: el llavors president dels Estats Units, Donald Trump, va incitar l'assalt d'un turba armada sobre el Capitoli dels Estats Units d'una forma "deliberada, planificada i premeditada". Aquest és l'argument principal que han defensat aquest dimecres els fiscals demòcrates que actuen com a acusació contra Donald Trump en l'impeachment que va arrencar dimarts al Senat, el segon que ha d'afrontar el republicà. Com a evidències, un reguitzer inacabable de tuits i vídeos en què el president Trump, discurs rere discurs, i míting rere míting, insistia en demanar als seus seguidors: "Lluiteu amb tot el que teniu" (Fight like hell) per "aturar el robatori" de les eleccions, un robatori i un "frau electoral" que mai no va existir, però que Trump va començar a denunciar ja "sis mesos abans de les eleccions" del 3 de novembre.

A més, en el segon dia d'impeachment al Senat, els demòcrates van presentar també noves imatges de l'assaltt al Capitoli, entre elles gravacions de les càmeres de seguretat que mostren com el vicepresident Mike Pence havia de ser escortat cap a un refugi segur mentre els assaltant entraven a l'edifici.

Per argumentar la intencionalitat de Donald Trump, van passar també imatges dels seus discursos, no només aquell que va fer el mateix 6 de gener, quan va demanar als milers de seguidors que es manifestaven a Washington que marxessin sobre el Capitoli, o del missatge que va emetre hores després, quan la turba ja havia entrat al Congrés, en el qual els deia "Us estimem, sou molt especials", sinó també extractes de declaracions, mítings i discursos en què repetia com un martelleig que li havien robat les eleccions i que els "patriotes" no podien permetre que això passés. "Va actuar com a incitador en cap en lloc de com a comandant en cap", va resumir el congressista demòcrata, Jamie Raskin, que lidera el grup de managers que actuen com a fiscals en l'impeachment.

Un rere l'altre, els nou managers van anar presentant el seu cas contra Trump, amb tuits del seu compte ja tancat i imatges dels seus seguidors, que repetien fil per randa les seves consignes ja des del juliol del 2020, quan el president va començar a parlar de "frau electoral" i a insistir en la idea que "només podia perdre les eleccions si estaven amanyades o hi havia frau electoral", per preparar el terreny per al que vindria. De fet, el mateix Trump va ser, segons un altre dels fiscals, Joe Naguse, qui va "marcar el dia 6 de gener" com el dia clau per "aturar el robatori", donat que aquell dia s'havia de certificar oficialment al Senat la victòria de Joe Biden, i va congregar els seus seguidors aquell dia per llançar-los sobre el Capitoli de forma "premeditada". "Ells realment van creure que feien això per ell, que era el seu deure patriòtic, i fins i tot van creure que ell els protegiria", ha dit Neguse. "I quan va veure la violència que havia creat, ell era l'únic que tenia el poder per frenar-ho, però no ho va fer", ha afegit.

Noves imatges de l'assalt

Els demòcrates també van presentar gravacions inèdites fins ara de l’assalt violent al Capitoli, com imatges de les càmeres de seguretat que mostren l’assalt des de l’interior o que ensenyen com treballadors del Capitoli es refugien a correcuita en una oficina, a més de trucades emotives dels policies del Capitoli, sobrepassats, demanant reforços. També un vídeo en el qual els assaltants cridaven “On ets, Nancy?” [Pelosi].

Muntatge del The Guardian amb les imatges presentades al Senat en el segon dia d''impeachment' contra Donald Trump.

També han reproduït tuits i declaracions de Trump en què acusava directament legisladors republicans i el seu propi vicepresident, Mike Pence, fet que els convertia en "objectius" dels seus seguidors "emprenyats", segons els fiscals. També van mostrar documents de la investigació que du a terme l'FBI que són devastadorament clars: "Haurien matat Mike Pence si haguessin tingut l'oportunitat", diu la investigació, mentre que un dels detinguts confessava: "Buscàvem [la demòcrata] Nancy Pelosi per fotre-li un tret al seu maleït cervell, però no la vam trobar".

Però durant la major part de la sessió, els senadors republicans es van dedicar a llegir papers o mirar el mòbil, qualsevol cosa que els permetés no prestar cap mena d'atenció a les imatges que els fiscals demòcrates projectaven des de la tribuna. Quedava més que clar que, malgrat les evidències i els arguments elaborats, el nou judici polític a Donald Trump al Senat seguiria el mateix destí que l'anterior, potser amb algun vot republicà més que llavors, però no prou per poder evitar que es torni a presentar mai més a la presidència.

Però a l'impeachment s'hi ha sumat aquest mateix dimecres una investigació criminal, oberta per una fiscal de l'estat de Geòrgia que vol esbrinar si hi va haver "intents d'influir" en els resultats electorals. "La investigació inclou, tot i que no està limitada a això, potencials violacions de la llei electoral de Geòrgia, que prohibeix sol·licitar frau electoral", diu la carta que la fiscal del comtat de Fulton, Fani Willis, ha enviat a les autoritats estatals. Tot i que la carta no menciona directament Donald Trump, fonts de l'oficina de Willis, una fiscal demòcrata que fa poc que ha assumit el càrrec, van confirmar a diversos mitjans nord-americans que l'objecte principal de la investigació és la trucada que va fer Trump al secretari d'estat de Geòrgia, Brad Raffensperger, en què li demanava que li "trobés" exactament els 11.780 vots que li calien per guanyar l'estat.

stats