Internacional 05/04/2023

Trump hi surt guanyant? Quatre claus d'una imputació històrica

L'exmandatari està utilitzant el renou mediàtic a favor seu i ja ha recaptat més de 10 milions de dòlars en donacions des que va ser imputat

4 min
L'expresident dels Estats Units Donald Trump declara al jutjat després de ser imputat pel cas Stormy Daniels.

WashingtonLa imputació de Donald Trump, la primera d'un president o expresident en la història dels Estats Units, no sembla a priori l'escenari ideal per a un candidat a ocupar el Despatx Oval de la Casa Blanca. La seva carta de presentació, aparentment, no és la més preferible: un exmandatari problemàtic, investigat per la justícia, que va cometre almenys dues infidelitats l'any que va tenir un fill amb la seva parella i que encadena resultats decebedors en els tres darrers cicles electorals.

Però convindria no donar Trump per mort: la seva capacitat per capgirar temporals mediàtics ha quedat demostrada de sobres. I aquest dimarts, després de passar pels jutjats, ja va deixar clar que manté el discurs i l'actitud de sempre. "Som una nació en declivi, i ara aquests llunàtics radicals d'esquerra volen interferir en les eleccions utilitzant l'aplicació de la llei. No podem deixar que això passi", va dir en un discurs des de la seva residència privada de Mar-a-Lago (a Florida), repetint, altre cop, la seva retòrica de la "caça de bruixes".

Hi surt guanyant, Trump, amb aquest procés? Repassem quatre claus d'una imputació històrica, el primer processament que tira endavant de totes les investigacions que planen sobre el llegat de l'expresident.

1.
No hi ha mala propaganda
Periodistes esperen Donald Trump davant del jutjat de Manhattan on va declarar.

És l'estratègia central que va portar Trump a guanyar les eleccions l'any 2016, per sorpresa de la majoria d'analistes: les declaracions incendiàries, la controvèrsia i el populisme entretenen i, de retruc, ocupen hores i hores a la televisió. Lluny d'aprendre de l'error comès, els principals mitjans de comunicació nord-americans i internacionals han tornat aquesta setmana al 2016.

Prop de tres-cents periodistes van triplicar en nombre els manifestants trumpistes a les portes del Tribunal Penal de Manhattan. La imputació de Trump va monopolitzar durant tot el dia el contingut de les cadenes CNN, ABC, CBS i NBC, entre altres. Desenes de càmeres, des d'helicòpters, plataformes o amuntegades a l'espai designat davant el tribunal: tot per una imatge, la de Trump entrant i sortint de la cita judicial.

Trump no se n'amaga: està utilitzant tot aquest soroll mediàtic en favor seu. Des que va transcendir dijous passat que seria imputat, ja ha recaptat més de 10 milions de dòlars en donacions. I, lluny de mantenir-se callat, dimarts va fer una trentena de publicacions a través de la seva xarxa social, Truth Social, i el seu equip de campanya va enviar dos comunicats i desenes de correus venent el nou marxandatge de l'expresident: samarretes amb una falsa foto policial, que es poden adquirir fent una aportació de 47 dòlars a la seva campanya.

2.
El trumpisme ja no assalta Capitolis
Seguidors de Donald Trump davant del jutjat on va declarar.

"Protesteu, recupereu la nació!", va publicar Trump fa dues setmanes, preveient la seva imputació: "Ha arribat l'hora!" El to era el mateix que els dies previs a l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 i va agitar el fantasma d'una nova insurrecció. De moment, sembla que la celebritat republicana ha perdut capacitat de mobilització: només un reducte de friquis, disfressats per a l'ocasió amb la vestimenta MAGA (Make America Great Again), van anar a la cita en defensa de Trump.

L'expresident ha estat molt qüestionat entre els republicans, sobretot després d'haver signat al novembre les pitjors eleccions de mig mandat d'un partit opositor en dues dècades. Arran d'aquest fracàs, l'electorat ha començat a buscar alternatives i ja li han sortit rivals interns, com el governador de Florida, Ron DeSantis, que abans de la imputació començava a disputar-li les enquestes. Però la imputació ho ha canviat tot: si fa dues setmanes mantenia 14 punts d'avantatge sobre el seu rival, avui es troba 29 punts per sobre.

3.
Els republicans tanquen files
El portaveu de la Cambra de Representants dels Estats Units, el republicà Kevin McCarthy.

Probablement, els bons resultats a les enquestes no són només fruit de la sobreexposició mediàtica del magnat immobiliari. També hi ha influït la posició dels seus adversaris interns, que s'han doblegat a la narrativa de l'exmandatari, assegurant que la imputació està "motivada políticament". El mateix DeSantis va afirmar que l'acusació era "antiamericana" i una mostra de la "instrumentalització del sistema judicial per promoure una agenda política". També el president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, l'elecció del qual es va demorar al gener per l'oposició de la bancada trumpista, afirmava dimarts que el fiscal Bragg "està intentant interferir en el nostre procés democràtic".

4.
Perfil baix de la Casa Blanca
El president dels EUA, Joe Biden, a l'avió Air Force One el 31 de març del 2023.

Des que va començar tot aquest embolic, no hem sentit ni una paraula del president del país, Joe Biden, en referència a la imputació de Trump. La seva secretària de premsa, Karine Jean-Pierre, s'ha encarregat de tirar pilotes fora en tot moment. Sobretot dimarts, quan va ser crivellada a preguntes dels periodistes i va haver de reiterar una vegada i una altra la mateixa resposta: "És un cas obert i, per tant, no en farem comentaris. El president s'enfocarà avui en les necessitats dels americans, com fa cada dia". Aquest silenci podria perseguir diversos objectius: no contribuir a fer més gran la bola mediàtica que ja s'ha generat, desinflar la narrativa republicana que és un cas creat pel mateix govern federal o, simplement, no competir per l'atenció amb Trump, en un moment en què qualsevol polític tradicional es trobaria a la corda fluixa.

stats