Estats Units
Internacional 05/01/2023

Els republicans fracassen en el sisè intent de desbloquejar la cambra baixa

L'ala ultradretana continua sense votar McCarthy com a president, malgrat la petició de Trump d'escollir-lo per substituir "la boja de Pelosi"

3 min
Trump en arribar al sopar al seu club de golf privat de Florida, amb el cap de la majoria a la cambra de representants, el  republicà Kevin McCarthy

Washington“Republicans, no convertiu un gran triomf en una gegantina i vergonyosa derrota. És hora de celebrar-ho. Us ho mereixeu. Kevin McCarthy farà una bona feina”. Així ha intervingut aquest matí Donald Trump per mirar de tancar el fracàs històric que es va viure aquest dimarts a la Cambra de Representants. A través de la seva xarxa social (Truth Social), ha demanat als diputats més radicals del partit que deixin de banda les seves diferències i votin Kevin McCarthy com a president de la cambra baixa. Tanmateix, no ha aconseguit fer-los canviar d'opinió, i en la sisena votació a l'òrgan legislatiu, després de tres intents fallits dimarts i tres més dimecres, el candidat republicà ha tornat a fer curt en la seva aspiració de succeir Nancy Pelosi. Fins que no s'esculli un nou president, la Cambra continuarà bloquejada i els congressistes ni tan sols podran jurar els seus nous càrrecs, resultants de les eleccions de mig mandat del novembre.

És la primera vegada des de fa un segle que un candidat a speaker, el tercer càrrec en la línia de successió del president, no rep el suport parlamentari necessari en la primera votació. L'elecció del president de la cambra acostuma a ser un tràmit per al partit majoritari, i així ha sigut des del 1923. Però al Partit Republicà, que va guanyar el control de la Cambra de Representants en les últimes eleccions (222 a 213), li ha sorgit una rebel·lió interna encapçalada pel Freedom Caucus, l'ala ultradretana i més pròxima a Trump, que ha trencat amb la tendència històrica i ha retirat el suport al candidat del seu partit. Això ha abocat la Cambra a una successió de votacions infructuoses, que van començar dimarts i no acabaran fins que McCarthy o un altre candidat aconsegueixi la majoria dels vots dels diputats presents. El rècord està en 133 rondes l'any 1855, quan l'activitat parlamentària va quedar bloquejada durant dos mesos.

La relació de l'expresident amb McCarthy ha sigut tortuosa des que aquest últim va condemnar l'assalt al Capitoli i va reconèixer la victòria de Joe Biden a les presidencials del 2020. Però ara crida a la unió del partit i demana a l'ala radical, més trumpista que Trump, que deixi de banda les diferències i acabi amb aquest capítol. “Ahir va haver-hi algunes converses realment bones, i ara és el moment que tots els nostres grans membres republicans de la Cambra de Representants votin a favor del Kevin [McCarthy], tanquin l’acord, aconsegueixin la victòria i vegin com la boja de Nancy Pelosi [anterior presidenta de la cambra baixa] vola de tornada a casa”.

Cada vegada més lluny de la majoria

L'intent de Trump per convèncer els congressistes més radicals del seu partit ha sigut en va. De fet, en les tres votacions d'aquest dimecres, McCarthy no ha guanyat cap vot, sinó que n'ha perdut un (per l'abstenció d'una diputada) i ara se situa a 16 de la majoria. Durant les sis votacions que han tingut lloc entre dimarts i dimecres, fins a vint congressistes republicans díscols s'han oposat a McCarthy optant per altres opcions, com els ultradretans Andy Biggs, Jim Jordan o Byron Donalds. El candidat ha vist com minvava el suport a mesura que han passat les votacions: ha acaparat 203 vots a la segona, 202 a la tercera, i 201 a la quarta, la cinquena i la sisena. L'últim candidat que s'ha emportat el suport de l'ala més radical, Donalds, ha tingut 20 vots aquest dimecres, i ha assegurat a la sortida del Capitoli que parlarà amb McCarthy per buscar una via de desbloqueig.

Ara la cambra es disposa a continuar votant fins a aconseguir tornar a la normalitat, que es preveu llunyana. Si finalment l'ala ultra fa cas de la petició de Trump, McCarthy serà escollit el nou president de la Cambra de Representants. Però això sembla complicat en un moment en què el lideratge de l'expresident està sent qüestionat, especialment arran dels mals resultats en les eleccions de mig mandat. Molts dins del partit en responsabilitzen Trump; altres en donen la culpa a McCarthy, al qual consideren especialment tou contra l'administració Biden.

stats