Trump avisa que si la justícia li nega la immunitat "s'obrirà la capsa de pandora"

L'expresident es presenta davant el tribunal que ha de decidir si el jutja pel seu paper en l'assalt al Capitoli

3 min
L'expresident Donald Trump sortint del Tribunal Federal d'Apel·lacions a Washington en la vista sobre si té immunitat i no pel seu paper en l'Assalt al Capitoli.

Barcelona¿Pot ser jutjat un president dels Estats Units o té immunitat per a totes les seves accions mentre és al càrrec? Aquest és el debat que ha centrat la vista d'aquest dimarts al Tribunal Federal d'Apel·lacions, a Washington DC, sota l'atenta mirada de Donald Trump. Els advocats de l'expresident demanen que es desestimin els càrrecs que se li imputen pel seu paper en l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 amb l'argument que el president té immunitat total pels seus actes mentre és al càrrec. Els advocats -i el mateix Trump poc després de la vista- han advertit que treure-li aquesta immunitat i jutjar-lo "obriria la capsa de pandora" de les represàlies polítiques contra les accions d'un president per la via judicial.

"Parlen d'amenaces a la democràcia i aquesta és la veritable amenaça a la democràcia. Com a president has de tenir immunitat, és molt simple", ha dit Trump en una compareixença sense preguntes després de la vista. També ha reiterat que no ha fet "res malament" i ha tornat a defensar que hi va haver frau electoral a les presidencials del 2020.

L'advocat de Trump, John Sauer, també ha avisat que si tira endavant aquest procés judicial, impulsat pel fiscal especial Jack Smith, "serà un desastre per al país i un atac directe a la democràcia". Sauer ha tret rèdit també d'algun dels punts de discussió dins la sala, on es debatia sobre la immunitat presidencial, quan l'advocat del govern, James Pearce, ha admès que per a algunes accions presidencials sí que es pot argumentar la immunitat.

"Hi ha circumstàncies extraordinàries en què un president pot invocar la immunitat, potser basant-se en la natura de les al·legacions. Per exemple, si ordena un bombardeig amb drons i resulta que aquell acte per error mata civils. Però la natura dels fets que s'imputen en aquest cas són diferents, es tracta de subvertir la democràcia i mirar de revertir uns resultats electorals", ha dit Pearce responent a les preguntes dels tres jutges del Tribunal Federal d'Apel·lacions. Per a l'advocat de Trump, el fiscal especial "ha admès que si fos el president Obama processat per un atac amb drons llavors hauríem de considerar la immunitat, però quan és el president Trump no".

La jutgessa Karen Henderson, un dels tres magistrats del tribunal que escoltava els arguments de les dues parts avui, ha preguntat si retirar la immunitat al president no podria "obrir les comportes" a un "ull per ull" de causes judicials entre administracions successives. Els advocats de Trump argumentaven que un president només pot ser jutjat pel Congrés en un procés d'impeachment, i en cas que aquest procés el condemni i el destitueixi llavors sí que es pot obrir un procés judicial. El president Trump va passar dues vegades per un impeachment, però els dos cops va ser absolt per la majoria republicana del Senat.

"En quina mena de món viuríem si un president ordena al seu equip SEAL que assassini un rival polític i dimiteix, per exemple, abans que se li pugui fer un impeachment, i llavors no es considera acte criminal. És un futur extraordinàriament aterridor", ha contraargumentat l'advocat de l'estat.

Trump ha fet de la vista judicial d'aquest dimarts un acte més de campanya electoral, decidit a presentar totes les causes penals obertes contra ell com una persecució política contra el favorit a les enquestes. L'expresident ha abandonat temporalment els escenaris d'Iowa –on dilluns que ve arrenca la cursa electoral republicana– per anar al jutjat, malgrat que no hi estava obligat i tampoc no podia parlar-hi. La seva caravana motoritzada ha entrat a l'edifici a les 9.30 del matí, hora local, després d'haver deixat clara la seva posició a les xarxes socials. "Si no aconsegueixo immunitat, llavors el podrit de Joe Biden tampoc tindrà immunitat", havia dit en un vídeo, suggerint així que si recupera la presidència dels Estats Units portarà el seu rival polític als tribunals.

Les causes judicials obertes contra ell no només el mantenen com a favorit a les enquestes, sinó que també li han permès fins i tot recaptar més diners: la seva foto de la fitxa policial a la presó d'Atlanta –on va ser acusat d'intentar manipular el resultat de les eleccions–, per exemple, li va fer guanyar en poques hores un milió de dòlars.

stats