El Tribunal Internacional de Justícia exigeix a Israel mesures "efectives" i "urgents" per garantir el menjar a Gaza

Creixen els casos de criatures amb desnutrició greu, sobretot al nord de la Franja

3 min
La nena palestina Leila Jeneid, que pateix una desnutrició severa, rep tractament a l'hospital Kamal Adwan, a Beit Lahia, al nord de la franja de Gaza, el 26 de març.

BarcelonaEl Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), el màxim tribunal de les Nacions Unides, ha ordenat aquest dijous a Israel que prengui "totes les accions necessàries i efectives" per garantir que arriben aliments bàsics i altres productes de primera necessitat a la població de Gaza de manera immediata, sense impediments i a gran escala.

El 26 de gener el TIJ ja va ordenar a Tel-Aviv que implantés mesures urgents per evitar un genocidi contra els palestins i que fes més per ajudar els civils, tot i que no va imposar cap alto el foc com a mesura cautelar. Les decisions del tribunal són legalment vinculants, tot i que és evident que Israel no n'ha fet gens de cas.

Ara, amb la unanimitat de tots els jutges –inclòs el representant israelià, Aharon Barak–, imposa mesures cautelars addicionals argumentant que els civils de la Franja "ja no només s'enfronten a un risc de fam", com va alertar en aquell moment, sinó que "la fam ja s'està instaurant" i “les condicions de vida catastròfiques dels palestins a Gaza han empitjorat encara més”. El tribunal exigeix a Israel que ampliï el nombre de passos fronterers terrestres pels quals subministrar l'ajuda humanitària a la Franja i la seva capacitat.

La decisió del TIJ, amb seu a la Haia, arriba després que l'ONU, organitzacions humanitàries i governs de tot el món, inclosos els aliats d'Israel, hagin apujat el to en contra de les restriccions en l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja, especialment al nord. Aquest dilluns Israel va comunicar a l'ONU que no autoritzaria més combois humanitaris al nord de Gaza, segons va informar el comissionat de l'agència per als refugiats (UNRWA), Philippe Lazzarini, que alertava que "el temps correrà més de pressa cap a la fam i molts més moriran de gana, deshidratació i manca de refugi". Segons les autoritats de Gaza, almenys una trentena de persones (la majoria, criatures) ja s'han mort per inanició a l'enclavament palestí, que fa gairebé sis mesos que pateix les hostilitats de l'exèrcit israelià.

Nounats que es moren de gana

Els últims dies s'estan difonent diversos vídeos en què cada cop es fa més evident la situació desesperada dels gazatins. Aquest dijous l'agència Reuters ha difós les imatges d'una nena de dos mesos amb una alarmant desnutrició i deshidratació, que està sent tractada a l'Hospital Kamal Adwan, al nord de la Franja, un dels pocs encara en funcionament. El vídeo, gravat aquest dimarts, mostra la nena, Leila Jeneid, tota pell i ossos, en una incubadora de la unitat de cures intensives, que amb prou feines pot mantenir els ulls oberts i respira amb dificultat.

"Cada dia rebem almenys tres o quatre casos d'aquest tipus", explica a l'agència l'infermer Al-Hakim Ahmed al-Ali, que detalla que la Leila, amb dos mesos, pesa només dos quilos, menys de la meitat del que hauria de pesar, de mitjana, una criatura de la seva edat. "Hem notat l'afluència d'un gran nombre de nounats que pateixen desnutrició aguda i deshidratació greu avançada. Això es deu principalment a l'absència de llet de fórmula. Com a conseqüència, els nadons arriben a nivells crítics de deshidratació i trastorns d'acidèmia", descriu. I conclou que "el resultat final d'aquests casos és la mort".

"Sincerament, ni tan sols podem tractar adequadament els casos que rebem perquè no tenim res per donar-los. El màxim que podem fer per ells és donar-los una solució salina o una solució de sucre", afegeix el doctor Imad Dardonah, pediatre del mateix hospital, en declaracions a Al-Jazeera.

stats