Internacional 20/02/2014

La UE acorda prohibir els visats i congelar els béns als responsables de la violència a Ucraïna

Tres ministres europeus d'Afers Estrangers es reuneixen amb Ianukóvitx i amb l'oposició ucraïnesa. Washington exigeix la retirada de la policia del centre de Kíev

Agències
2 min

KíevEls ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea han acordat imposar sancions als responsables de la violència a Ucraïna que contemplen la prohibició de visats i la congelació dels béns, segons ha confirmat la titular italiana, Emma Bonino.

Bonino ha assegurat que la postura ha estat consensuada amb els tres ministres europeus que es troben a Kíev negociant amb el president Víktor Ianukóvitx i amb representants de l'oposició ucraïnesa.

En ple rebrot de la violència a Kíev, que segons algunes fonts podria haver causat ja un centenar de morts, els ministres d'Afers Exteriors alemany, francès i polonès han viatjat a Ucraïna per reunir-se amb Ianukóvitx. Segons ha anunciat el titular francès, Laurent Fabius, l'entrevista amb el president s'ha allargat durant 5 hores i els ministres s'han reunit després amb els líders opositors.

Els seus homòlegs de la Unió Europea s'han trobat de manera extraordinària a Brussel·les, convocats per la cap de la diplomàcia, Catherine Ashton.

Washington exigeix la retirada de les forces de seguretat

Els Estats Units han exigit a Ianukóvitx que retiri immediatament les forces de seguretat del centre de Kíev i que "respecti el dret de la protesta pacífica".

El president nord-americà, Barack Obama, ha reclamat al president ucraïnès que garanteixi una transició cap a un govern d'unitat i que permeti la celebració d'unes eleccions lliures i obertes.

Rússia envia un mediador

El president rus, Vladímir Putin, ha enviat aquest dijous un representant per actuar de mediador entre les autoritats i l'oposició ucraïneses. Es tracta de Vladímir Lukin, defensor del poble i dels drets humans rus.

El mateix president Ianukóvitx va proposar al president rus que enviés algun representant per participar en el procés negociador.

stats