Regne Unit

Traïdor, borratxo, misogin i matusser: presó per a l'exoficial britànic que espiava per al Kremlin

Una operació de l'MI5 va posar al descobert l'activitat de David Smith, guarda de seguretat de l'ambaixada del Regne Unit a Berlín

2 min
David Smith, davant un tanc rus T-72

LondresUn talp, com en algunes de les més rocambolesques conxorxes de la Guerra Freda, i una operació d'engany per descobrir un traïdor van permetre la identificació l'agost del 2021 de David Smith, un antic guarda de seguretat de l'ambaixada britànica a Berlín i exmembre de la Royal Air Force (RAF), com a espia al servei de Moscou. Aquest divendres Smith, escocès de 58 anys, ha sigut condemnat a 13 anys i dos mesos de presó pel tribunal penal Old Bailey, del centre de Londres.

A diferència de la majoria dels personatges de les novel·les de John le Carré, però, les seves motivacions no tenen gaire relació amb ideals polítics; més aviat amb diners i, segons el seu testimoni, amb l'alcohol que ingeria –fins a 3,5 litres de cervesa diaris, ha admès durant el judici– per suportar la depressió en què va caure, segons el seu misogin testimoni, després que la seva muller, una dona ucraïnesa de 20 anys, l'abandonés.

Cartes secretes del llavors primer ministre Boris Johnson als membres del seu govern, una caricatura en què Vladímir Putin agafava pel coll l'excancellera alemanya Angela Merkel, presentada com una jerarca nazi, o les insígnies dels separatistes pro-russos del Donbass localitzades a casa seva després de la seva detenció han sigut algunes de les proves presentades durant la fase oral del procediment.

Dues cartes

La Fiscalia ha demostrat que l'any 2020 Smith va enviar una primera carta a alts funcionaris de l'ambaixada russa a Alemanya en què posava al descobert la identitat d'un diplomàtic –presumiblement un altre espia– britànic que havia treballat encobert a Rússia. Una segona carta adreçada a un agregat militar rus el novembre del 2020 va aixecar les primeres sospites, ja que la informació que hi facilitava va arribar de retorn a Londres, gràcies en aquest cas a un talp britànic dins de la seguretat russa.

En aquest moment, l'MI5, el servei d'espionatge interior del Regne Unit, inicia una investigació i, mesos després, munta una operació d'intel·ligència per caçar-lo, amb l'esquer d'oferir-li una important informació classificada i, possiblement, molt desitjable per als russos.

El 5 d'agost del 2021, un membre del personal de l'ambaixada a Berlín va demanar a Smith que escortés a l'interior de l'edifici un presumpte desertor rus, el Dmitri, en realitat un agent encobert britànic. Smith va fer una còpia d'un document que el suposat desertor havia dut amb ell. Posteriorment, a la garita de seguretat Smith va enregistrar amb la càmera del telèfon mòbil 45 segons del sistema de circuit tancat de televisió capturant la imatge del Dmitri, el fals desertor. "Si treballa a l'ambaixada [russa] el coneixeran", se'l sent dir, sense gaire cura per la seva pròpia seguretat, al mateix enregistrament.

Dies més tard, Smith va ser abordat en una parada de tramvia per una falsa espia russa, la Irina –una altra agent britànica encoberta–, que li va assegurar que algú estava passant informació que era "perjudicial per a Rússia". Inicialment, va mostrar-se escèptic davant d'aquest oferiment, però va assegurar a la tal Irina que havia de parlar amb algú per decidir com manegar la situació. Per a les autoritats britàniques va ser la prova definitiva que tenia un superior rus amb qui contactava i a qui passava informació. Va ser detingut l'endemà i a casa seva van trobar també tota mena de memorabilia militar russa.

stats