Estats Units
Internacional 22/02/2021

Texas ha de preparar-se per a més gelades històriques

Milions de texans estan encara sense aigua corrent mentre el menjar comença a arribar

4 min
Volunatris reparteixen aigua a Houston, afectada per l'onada de fred que ha deixat sense aigua corrent a milions de persones.

"La fallida en les infraestructures de Texas és literalment el que passa quan no persegueixes un Green New Deal", deia la congressista Alexandria Ocasio-Cortez a Twitter. La demòcrata de Nova York, una de les principals defensores de la lluita contra la crisi climàtica als Estats Units, ha viatjat aquest cap de setmana a Texas per ajudar com a voluntària empaquetant menjar per als residents necessitats. Amb un campanya online, a més, ha recaptat 5 milions de dòlars per ajudar els damnificats pel temporal de fred que ha assolat l'estat del sud dels EUA en els últims dies. Alhora, Ocasio cridava l'atenció sobre aquesta gelada històrica com una de les conseqüències més palpables de l'emergència climàtica. I no era l'única.

L'organització Climate Power, entre d'altres, també veu clar que el temporal a Texas està "impulsat pel canvi climàtic", i crida a fer "una inversió transformadora en infraestructura i en energia neta" per evitar futurs episodis com aquest. Davant dels talls de llum generalitzats que el temporal va deixar a l'estat la setmana passada, la nord-americana Union of Concerned Scientists feia una reflexió similar: "Hi haurà més esdeveniments climàtics extrems i caldran fonts d'energia confiables i resilients per sobreviure".

Alexandria Ocasio-Cortez

El govern de Joe Biden va aprovar aquest cap de setmana la "declaració de desastre greu" a Texas i, a mesura que el temporal va remetent, els esforços se centraven aquest dilluns en repartir aigua i menjar. Més de 10 milions de persones encara han de bullir l'aigua de l'aixeta, per una possible contaminació a causa de la baixa pressió de les canonades i de les disrupcions en el sistema de tractament d'aigües que han generat els talls d'electricitat.

Aquest dilluns al matí s'esperava que es restablís l'electricitat arreu de l'estat, després que en el pic del temporal la setmana passada s'arribés a més de 4,5 milions d'usuaris sense llum, amb temperatures sota zero. A tots els Estats Units, 70 persones han mort a causa de l'onada de fred. El governador de Texas, Greg Abbot, va prometre diumenge que les prestatgeries dels supermercats començarien a omplir-se de nou a partir d'avui, a mesura que es van reobrint les carreteres tallades per la tempesta. "Hi ha tants texans que han passat gana aquests dies!", admetia.

Supermercats buits d'aliments encara aquest cap de setmana a Houston.

El temporal va remetent, però les temperatures de fins a -18ºC de la setmana passada seran difícils d'oblidar per als texans. No s'havien vist en aquest estat des de feia 35 anys. Però episodis com aquests poden ser més freqüents a partir d'ara, tal com admet a l'ARA el catedràtic de física de l'atmosfera de la UB Jeroni Lorente. Tot i que la relació directa entre el canvi climàtic i la gelada històrica de Texas no es pot demostrar científicament, Lorente veu clar que "els esdeveniments extrems en zones on habitualment això no passa" seran més freqüents i alhora "més extrems" a causa de la crisi climàtica.

L'escalfament global, de fet, contribueix al fenomen que ha propiciat aquest episodi de fred històric a Texas i Mèxic, que és el debilitament del vòrtex polar: l'augment de les temperatures sobre l'Àrtic fa que aquest corrent de vents gelats, normalment concentrat sobre el pol Nord, s'escapi cap al sud.

La importància del vòrtex polar

"Als Estats Units, a més, les onades de fred són més potents, perquè al nord tenen el Canadà, en lloc de tenir l'efecte mitigador de l'oceà", com passa a l'Europa Occidental, explica Lorente. El conservador estat de Texas, l'estat del senador republicà Ted Cruz, aliat del negacionista Donald Trump, que ha criticat durament el retorn dels Estats Units a l'Acord de París, veurà més gelades com aquestes a l'hivern, però també experimentarà estius molt més calorosos, diu Lorente. Els extrems s'accentuen.

Un sistema energètic desregulat, entre les causes del desastre

Però en el caos d'aquests dies a Texas no tot és culpa del canvi climàtic. Els talls de llum que milers de persones han patit durant dies deixen clar que la xarxa estatal no estava preparada per a gelades com aquesta. Però també posen en evidència les mancances d'un sistema energètic totalment desregulat des del 1999, quan el llavors governador de l'estat, George W. Bush, va posar tota la xarxa elèctrica de l'estat en mans de les empreses privades. El sistema s'havia mostrat en part exitós: va crear una xarxa amb fonts diverses, des del gas, el petroli i el carbó fins a les energies eòlica i solar, que fins ara havia sigut capaç d'abastir l'estat de manera autosuficient i a preus en general baixos.

El primer productor de petroli i gas del país, Texas, és un estat exportador d'energia, malgrat que aquests dies ha hagut d'aturar aquesta sortida per poder concentrar esforços en els seus habitants sense llum. Però, sense cap tipus de regulació, les empreses per si soles no havien previst plans de contingència, ni tan sols una reserva d'energia extra, per afrontar situacions d'aquest tipus, per poc habituals que siguin.

Ara, a més, a causa d'un sistema de facturació de taxa variable, alguns texans estan rebent factures elèctriques astronòmiques. Segons el New York Times, un texà que sí que va tenir llum durant tot el temporal ha rebut ara una factura de 16.752 dòlars. En vista d'això, Abbot ha aprovat dues ordres d'urgència: una perquè les companyies elèctriques aturin el mecanisme de deixar sense llum a qui no paga la factura; una altra per frenar també l'enviament de factures d'electricitat fins que no s'aclareixi com gestionar la qüestió. L'alcalde de Houston fins i tot ha demanat que sigui l'estat qui assumeixi totes les factures de la llum dels dies de temporal. El republicà Rick Perry, exgovernador de Texas, va arribar a dir la setmana passada que els texans preferirien seguir dies sense llum si així mantenien allunyat el govern. Però potser alguns texans agrairan ara que el govern els ajudi a mantenir allunyades les elèctriques.

stats