Àsia
Internacional 13/08/2022

Els talibans dissolen a trets una manifestació de dones a Kabul

Unes quaranta dones han protestat davant el ministeri d'Educació de la capital per reclamar els seus drets

Anna Reig
3 min
Els combatents talibans han disparat a l'aire i han atacat les manifestants per dissoldre la concentració.

BarcelonaEls talibans han dispersat entre empentes i trets a l'aire una manifestació pacífica de desenes de dones a Kabul, dos dies abans del primer aniversari d'ençà que els fonamentalistes van prendre el poder a l'Afganistan. Les manifestants s'han reunit aquest matí davant del ministeri d'Educació i han recorregut els carrers de la capital amb pancartes amb missatges com "El 15 d'agost és un dia negre" i crits de "Menjar, feina i llibertat". Volien reclamar el seu dret a estudiar, treballar i participar en la política activament. Segons l'ONG Afghan Peace Watch, algunes dones i periodistes que cobrien la protesta han resultat ferides. Com explica l'agència AFP, les activistes que s'han refugiat en botigues properes han estat perseguides i colpejades pels combatents talibans amb les culates dels seus rifles.

Imatges dels talibans disparant a les activistes a Kabul.

La mobilització ha tingut lloc dos dies abans de la data exacta de l'aniversari perquè aleshores els talibans elevaran al màxim les mesures de seguretat. Les activistes van convocar més de 300 mitjans internacionals a través de les xarxes socials, pensant que si els fonamentalistes volien aconseguir reconeixement internacional suavitzarien la seva reacció. Tot i que les autoritats han permès i promogut algunes concentracions contra els Estats Units, han denegat el permís per a qualsevol protesta de dones des que van tornar al poder. Les manifestacions esporàdiques protagonitzades per dones que hi ha hagut, com per exemple la del passat maig per denunciar el tancament de les escoles de secundària per a les nenes del país, han estat reprimides amb violència.

Les xarxes socials s'han omplert de vídeos de persones fugint d'homes armats que disparaven tant a l'aire com a terra. "Protestem avui per elevar les nostres veus contra els talibans, però després d'arribar han obert foc per separar les integrants de la manifestació i ara estem amagades en una farmàcia", ha afirmat una de les activistes en un vídeo compartit a les xarxes socials i verificat per l'agència de notícies DPA.

Inici de la manifestació de dones a la capital afganesa.

Després de la presa de control de Kabul l'any passat, els talibans van prometre una versió suavitzada del govern islamista que va caracteritzar la seva primera etapa al poder entre el 1996 i el 2001. Tanmateix, han dictat diverses mesures per restringir la llibertat de les dones. Han estat apartades dels llocs de treball públics, se'ls ha prohibit l'educació secundària i no poden viatjar més de 45 milles (70 km) sense un tutor masculí. A més, només poden visitar els jardins i els parcs públics de la capital en dies que els homes no ho fan. Per primera vegada en dècades, el passat maig el líder suprem del país i cap dels talibans, Hibatullah Akhundzada, va decretar que les dones afganeses han de cobrir-se totalment el rostre en públic, idealment amb un vel facial. Si una dona es nega a portar-lo, els seus tutors masculins poden ser enviats a la presó durant tres dies en alguns casos. L'Afganistan és l'únic país del món que limita oficialment l'educació en funció del sexe i, per tant, constitueix un important obstacle en els intents dels talibans d'obtenir legitimitat internacional.

Des que es va anunciar la prohibició de l'ensenyament secundari al març, han sorgit moltes escoles secretes per a aquestes nenes a diverses províncies. L'ONU i els grups de drets humans han condemnat repetidament el govern talibà per imposar aquestes restriccions a les dones. Les polítiques mostren un "patró d'absoluta segregació de gènere i estan dirigides a fer les dones invisibles a la societat", va dir Richard Bennett, el relator especial de l'ONU sobre drets humans a l'Afganistan, als periodistes a Kabul durant una visita al maig. Dijous passat, Human Rights Watch va demanar als talibans que "reverteixin la seva horrible i misògina" decisió de prohibir a les dones l'educació.

stats