Els talibans demanen intervenir davant l'ONU

Els extremistes envien una carta a António Guterres per participar en l'Assemblea General

ARA
2 min
Talibans pel carrer de Kabul a l'Afganistan

BarcelonaDes que van retornar al poder a l'Afganistan, arran d'una ofensiva militar llampec impulsada per la retirada de les tropes occidentals, els talibans busquen legitimar-se a nivell internacional. Saben, de fet, que el futur immediat del país depèn, en bona part, d'això. El darrer exemple l'hem vist en les últimes hores. El règim dels extremistes ha demanat dirigir-se a la comunitat internacional i als mandataris mundials intervenint a l'Assemblea General de les Nacions Unides que aquesta setmana se celebra a Nova York. Les autoritats de l'autodenominat Emirat Islàmic han fet aquesta petició a través d'una carta signada pel seu ministre d'Afers Exteriors, Amir Khan Muttaqui, enviada directament al secretari general de l'organisme, António Guterres.

El portaveu de Guterres, Farhan Hag, ha confirmat haver rebut la carta de Muttaqi, que també desautoritzava el representant davant l'ONU de l'anterior govern afganès, Ghulam Isaczai. "Ell ja no representa l'Afganistan", han volgut deixar clar en el text, segons l'agència de notícies Reuters. Tot i això, el mateix Ghulam Isaczai també havia enviat una carta al secretari general de les Nacions Unides en què apuntava la seva intenció de seguir representant el país asiàtic davant la cimera de l'organisme internacional. Les dues cartes, tant la dels talibans com la del govern anterior, han sigut enviades al comitè d'acreditació de l'ONU perquè decideixi qui ha de representar l'Afganistan. Sembla que els talibans tenen poques opcions d'aconseguir el seu objectiu. Bàsicament, perquè la missiva arriba una mica tard: el comitè acostuma a reunir-se amb mesos d'antelació a la cita per decidir qui hi accedeix i qui no.

El precedent

Quan els talibans van governar a l'Afganistan entre el 1996 i el 2001, l'ambaixador del govern afganès que havia sigut derrocat pels extremistes va continuar sent el representant davant de les Nacions Unides. El comitè d'acreditació no va acceptar mai la participació dels fonamentalistes i va anar ajornant la decisió fins que els talibans van tornar a perdre les regnes de Kabul.

Ara una eventual acceptació per part de l'ONU seria un pas important en l'esmentada aposta del grup islamista per obtenir un reconeixement internacional relativament ferm, cosa que demana també a les principals potències globals. Entrar a l'organisme aproparia, també, el desbloqueig dels fons d'ajuda econòmica internacional, que tant necessita un país sacsejat per una crisi econòmica, política i de seguretat eterna.

stats