Internacional 13/01/2020

El volcà Taal de les Filipines escup lava i desencadena una evacuació massiva

Més de 16.700 persones han hagut de fugir i els sismòlegs temen un tsunami volcànic

Ara
2 min
Una piragua, amb el volcà Taal al fons,  vist des de la ciutat de Tauanan a la província de Batangas, al sud de Manila

BarcelonaL'erupció del volcà Taal a les Filipines, un dels més petits del món, ha obligat a evacuar més de 16.700 persones. El volcà ha començat a escopir lava aquest dilluns de matinada, i les cendres ja han arribat a la capital, Manila, situada a uns 60 quilòmetres, segons explica l'agència Efe.

El govern ha habilitat 45 centres per acollir els desplaçats, que augmentaran, perquè l'operació d'evacuació continua en marxa. Les dues mil persones que viuen a la petita illa dins del llac Taal, format pel mateix volcà, han hagut de marxar de casa seva. S'està evacuant tota la població en un radi de 14 quilòmetres del volcà

Els sismòlegs adverteixen del risc que es produeixi un tsunami volcànic, pel fet que el Taal és dins del llac. El director de l'Institut de Vulcanologia, Renato Solidum, ha explicat que no es descarta que es pugui entrar en la fase "d'erupció explosiva perillosa". La columna de fum va arribar diumenge als 10 quilòmetres d'alçada. El terratrèmol més fort que s'ha registrat a causa de l'erupció ha tingut una magnitud de 3,8.

Els aeroports de Ninoy Aquino de Manila i el de Clark –a 90 quilòmetres al nord de la capital– han pogut tornar a funcionar parcialment després que diumenge van tancar per la falta de visibilitat provocada per les cendres. També s'han suspès les classes i s'han tancat els edificis públics a Manila i a la regió de Calabarzon.

El govern ha recomanat a la població de les zones properes protegir-se del fum tòxic amb mascaretes i ulleres si han d'estar a l'aire lliure.També es desaconsella conduir. Almenys una persona ha mort en un accident de trànsit causat per la poca visibilitat.

Unes 1.300 persones van morir en una erupció del mateix volcà el 1911 i unes 200 el 1965.

stats