Suècia
Internacional 24/11/2023

Suècia dividida per un debat incòmode: a la sauna, amb banyador o sense?

Estocolm debat l’obligatorietat de portar el banyador en aquests espais, després de diverses denúncies de dones per agressions

Òscar Gelis
4 min
Les saunes són una tradició molt antiga als països nòrdics.

CopenhaguenDes de l’Edat Mitjana, la sauna ha estat un element central en la vida dels pobles del nord d’Europa, que l’han utilitzada per a molt més que per suar les preocupacions del dia a dia i relaxar-se. En països com Suècia i Finlàndia, la sauna ha estat al llarg dels segles una habitació calenta i la més neta de la casa i, per tant, on es fumava el peix i la carn, o les dones donaven a llum. Avui hi ha estudis científics que demostren els nombrosos beneficis de la sauna per a la salut, tant perquè redueix les probabilitats de patir malalties cardiovasculars com perquè ajuda a dormir bé i combat l’ansietat.

Tot i que la sauna ha estat concebuda com un espai de benestar per al cos i la ment, aquesta tardor ha aflorat una polèmica a Suècia que ha encès un llarg debat. Si bé la majoria de saunes públiques al país nòrdic permeten l’ús del banyador, la tradició i la pràctica més usual és anar nu a la sauna o, com a molt, embolicant el cos amb una tovallola. Però des de fa un temps algunes dones han començat a denunciar els comentaris i l’assetjament que han rebut per part d'homes a les saunes. Tot plegat ha desembocat en un seguit de missatges a les xarxes socials que asseguren que les saunes públiques han deixat de ser un lloc on les dones es poden sentir segures.

La polèmica va començar a la sauna del municipi d’Östersund (al centre de Suècia), una sauna mixta on no està permès l’ús del banyador. En el diari local Östersunds-Posten, una lectora amb el pseudònim de tröt kvinna (dona cansada) va publicar un comentari en què reclamava que la sauna “canviï les antigues normes d’ús i deixi utilitzar el vestit de bany”. La dona explicava que en la seva última visita s’havia sentit assetjada per homes que l’havien increpat per no anar nua: “L’entorn que s’ha creat a la sauna ha fet que els homes se sentin còmodes comentant negativament els cossos de les dones. A més, em van recriminar cridant perquè portava el banyador posat”.

La carta de la lectora ha provocat que altres dones del comtat de Jämtland expliquessin a les xarxes socials experiències similars en la mateixa sauna, fins que la polèmica ha agafat una escala nacional. El Dagens Nyheter, el diari amb més pes del país, recollia alguns comentaris a les xarxes socials que altres dones havien publicat arran del cas: “He deixat d’anar a la sauna perquè sembla que s’ha convertit en un lloc on els homes assetgen les dones. ¿Es podria instaurar que en certs dies només fos per a dones? Seria molt popular”, deia una publicació.

Des de la sauna d’Östersund admeten estar molt afectats per l’assetjament que les dones han patit. “Revisarem les normes, però no sé fins a quin punt es podria acabar amb el problema si es permet el vestit de bany, ja que l’assetjament també seria possible. És important que es comuniquin els casos al personal per poder gestionar la situació”, deia el seu responsable, Martin Gruvelgård.

Normes no escrites diuen que "no es pot mirar fixament el cos d'un altre"

La possible mesura de fer el banyador obligatori a les saunes ha suscitat opinions obertament contràries a Suècia. Un dels principals arguments per defensar la nuesa és l’higiènic, ja que els banyadors acumulen la suor i la brutícia del cos, que barrejades amb el clor produeix un augment de la tricloramina, que produeix males olors.

Altres veus, com la professora en antropologia de la universitat d’Uppsala, Annika Teppo, defensen amb vehemència que es continuï anant nu a la sauna: “Tradicionalment, no s’ha d’utilitzar cap peça de bany, l’excepció seria si es tracta d’una sauna mixta, però fins i tot així sempre pots fer servir una tovallola” deia Teppo en declaracions a la ràdio pública SVT. L’antropòloga assenyalava que a les saunes hi ha unes regles no escrites però molt estrictes: “Tota la família pot anar-hi nua, però no es pot mirar fixament al cos de les altres persones. La sauna és un lloc de bon comportament, i en certa manera encara avui és un espai que manté un component de sacralitat”.

Per a la periodista i membre de l’Acadèmia Sueca de la Sauna, Lena Callne, la sauna forma part de la cultura que ha heretat dels seus pares i avis, i representa un espai per descansar el cos i la ment on va almenys una vegada a la setmana: “Per a mi no hi ha res estrany en el fet d'anar despullat a la sauna, però puc entendre que hi hagi diferències culturals i que la gent es pugui sentir incòmoda anant nua, llavors crec que està bé anar amb banyador”, diu. Callne defensa que imposar la nuesa exclou persones, però afegeix que “qui vol portar el banyador també ha d’acceptar que hi trobarà gent nua”. Finalment, la periodista subratlla: “Volem que tothom se senti còmode i benvingut per reconèixer el meravellós lloc que és una sauna, i que sigui un espai segur”.

No hi ha dubte que la polèmica a les saunes ha posat en relleu una problemàtica que de moment no s’ha resolt al país nòrdic. Amb relació a aquest debat, el diari Dagens Nyheter es preguntava: “Estem desfasats? Cal canviar les normes de la sauna? Encara no ho sabem”.

stats