Stoltenberg abandonarà l'OTAN al setembre per governar el Banc Central de Noruega

El secretari general de l'Aliança va ser primer ministre del país nòrdic en dues ocasions

2 min
El secretari general de l'OTAN Jens Stoltenberg, avui a Brussel·les.  YVES HERMAN / REUTERS

Brussel·lesEl secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ja té feina per quan acabi el seu mandat al capdavant de l'Aliança Atlàntica. Segons ha confirmat el govern de Noruega aquest divendres, l'exprimer ministre del país nòrdic assumirà el càrrec de governador del Banc Central Noruec a partir del setembre, quan se li acabava oficialment el temps al càrrec.

Ida Wolden Bache, subdirectora del banc central i principal rival de Stoltenberg per al càrrec, serà la governadora en funcions fins que Stoltenberg prengui el relleu. "M'he preocupat per trobar el millor governador del banc central i estic segur que és Stoltenberg", diu en un comunicat el ministre de Finances del país, Trygve Slagsvold Vedum. L'encara secretari general de l'OTAN ja havia manifestat la seva voluntat d'assumir aquest càrrec: "El ministre de Finances em va contactar al novembre per saber si volia sol·licitar la posició i ho he fet. És una feina per a la qual estic molt motivat", va dir en una entrevista a l'agència NTB, que recull Reuters.

Stoltenberg és economista de formació, però després va dirigir el Partit Laborista de Noruega, país del qual va ser primer ministre del 2000 al 2001 i després altre cop del 2005 al 2013. També havia sigut ministre de Finances i d'Energia. Va esdevenir secretari general de l'OTAN el 2014. El fet que ocupés tots aquests càrrecs al govern noruec desperta reticències i oposició al país per la necessitat d'independència política que requereix un càrrec com el de governador del Banc Central. De fet, el partit de Stoltenberg és qui governa actualment en coalició amb un partit de centre a Noruega.

"No tenim tradició que els polítics assumeixin aquesta vacant", deia Sveinung Rotevatn, una de les veus dels liberals –ara a l'oposició– a finals de l'any passat, quan Stoltenberg va manifestar el seu interès pel càrrec. De fet, com explica Reuters, l'encara secretari general de l'OTAN és amic del primer ministre actual, Jonas Gahr Støre, que ja va dir que no participaria en el procés de selecció. A més, el ministre de Finances que l'ha nomenat (del Partit de Centre) va ser ministre d'Agricultura de l'últim govern encapçalat per Stoltenberg.

La notícia arriba en plena crisi a Ucraïna per les tensions amb Rússia, en què l'OTAN està tenint un paper clau en les converses diplomàtiques sobretot per garantir la representativitat europea en unes trobades principalment encapçalades pels Estats Units i Rússia. L'OTAN es troba, a més, en un procés de reformulació interna dels seus principis i objectius. De fet, serà a Madrid on l'Aliança adoptarà el nou concepte estratègic, en la cimera que tindrà lloc a finals de juny, i on s'espera que es nomeni el successor de Stoltenberg.

stats