Regne Unit

Un sospitós de terrorisme protagonitza una fugida de pel·lícula d'una presó de Londres

L'intern va amagar-se i es va lligar als baixos d'un camió de lliurament de menjar aprofitant que treballava a la cuina

4 min
Imatge del fugitiu en un improvisat cartell, clavat en un post al davant de la presó d'on es va aconseguir evadir.

LondresPer terra, mar i aire. En aeroports, trens, parcs i també a l'entrada de l'Eurotúnel. Els diferents cossos de policia del Regne Unit, amb Scotland Yard al capdavant, busquen des de primera hora del matí de dimecres un sospitós de terrorisme i espionatge en espera de judici que va aconseguir escapar de la presó de Wandsworth, al sud-oest de Londres, lligant-se ell mateix als baixos d'un camió de lliurament de menjar. Una fugida de pel·lícula aprofitant que treballava com a ajudant del xef, a la cuina, que ha posat al descobert el lamentable estat del sistema penitenciari britànic, molt tocat per les privatitzacions parcials del servei i les condicions a què s'enfronten tant els guardes dels centres, a causa de la manca de personal, com els interns, en aquest cas patint les condicions de degradació de les infraestructures, molt envellides.

Es coneixen a hores d'ara molts detalls de la fugida, i la policia es pregunta si el reclús ha comptat amb suport des de l'interior de la presó per dur a terme el seu pla. Daniel Khalife, de 21 anys, detingut a principis d'aquest 2023 i acusat de col·locar bombes falses en una base militar mentre era soldat i també de col·laborar amb una potència estrangera, l'Iran, per filtrar informació crítica, va utilitzar corretges molt resistents amb què es va lligar a diferents parts dels baixos del vehicle quan el conductor descarregava el lliurament diari d'aliments a la cuina.

El comissionat de Scotland Yard, Mark Rowley, ha admès aquest divendres que es tracta d'una operació "planificada prèviament", perquè Khalife havia de confiar en el fet que els laxos controls de seguretat que havia observat que es feien als vehicles quan sortien de la presó no revelarien el seu amagatall. El pla va funcionar. A les 7.37 h, d'acord amb el registre del mòdul de sortides, el camió de la companyia Bidfood va continuar la seva ruta habitual, allunyant-se del centre penitenciari.

Aspecte de l'entrada a la presó de Wandsworth, al sud-oest de Londres.
Imatge aèria de la presó de Wandsworth, d'on va fugir l'exsoldat dimecres al matí.

En el trànsit de l'hora punta del matí de Londres, Khalife va deslliurar-se de les corretges i es va esmunyir entre els carrers de la ciutat, abans que es detectés la seva absència. No va passar gaire temps, però ningú no en va tenir constància fins a les 7.50 h. Ja no va valdre de res el confinament que es va establir a tots els interns de la presó. A les 8.30 h d'aquell mateix matí, el conductor del vehicle de Bidfood va rebre una trucada de la central en què li van indicar que tornés a la presó. Hi havia algun problema. Mentre s'hi dirigia, set minuts més tard, la policia va localitzar i immobilitzar el camió. El pres, però, ja havia fugit. No se sospita del conductor.

Ahir dijous, al migdia, un home que s'assemblava a l'antic soldat va ser detingut a l'estació de tren de Banbury, al comtat d'Oxford, després que un viatger l'identifiqués erròniament com el fugit. És el més a prop que la policia ha estat de tornar a arrestar Khalife.

Degradació de l'edifici

La de Wandsworth és una presó victoriana, construïda el 1851, i classificada com de categoria B, és a dir, no és de màxima seguretat. És una de les dues més grans del Regne Unit, juntament amb la de Liverpool. Oficialment, hi ha 1.562 presos i té capacitat per tenir-ne 1.822, sempre que les cel·les individuals acullin dues persones, que és el que passa a hores d'ara.

Un informe del servei de presons del juny passat posava de manifest les condicions de vida, a partir de la inspecció feta el setembre anterior. D'acord amb les conclusions, els nivells de violència entre els presos i contra el personal es van mantenir alts i havien augmentat durant els primers sis mesos del 2022. A més, l'ús de la força per part dels guàrdies contra els presoners també va ser considerat elevat. Una altra de les mancances més sorprenents és la denúncia de l'informe segons la qual els reclusos d'una de les ales s'han de dutxar en condicions "d'extrema brutícia". D'altra banda, la mateixa anàlisi de la situació qualificava la unitat d'hospitalització de salut mental d'"inacceptable". La majoria dels presos estan tancats 22 hores cada dia. El sindicat de treballadors de presons denuncia que caldria un 30% més de personal a Wandsworth. A més, igualment indiquen que, habitualment, entre el 30% i el 40% del personal no pot treballar per diferents motius: siguin malalties o estrès.

El presumpte terrorista es va unir amb 18 anys a l'exèrcit i, com a tècnic informàtic, va ser adscrit a un regiment de l'exèrcit implicat en la detecció d'intel·ligència enemiga. Abans de ser detingut, Daniel Khalife va servir al Royal Corps of Signals, que el ministeri de Defensa descriu com una força líder en informàtica, cibercomunicacions i telecomunicacions. Va estar destinat a la base de Beacon Barracks, al poble de Stafford (West Midlands, centre-oest d'Anglaterra).

Fins a quin punt són inusuals les fugues de presoners al Regne Unit? N'hi ha hagut cinc des del 2017, una de les quals, el 2019, a Wandsworth. L'última relacionada amb terrorisme, llavors de l'IRA, va tenir lloc el 1994.

stats