Els soldats israelians presumeixen de conquerir els símbols de poder de Hamàs

L'exèrcit de Tel-Aviv segueix combatent al cor de la ciutat de Gaza, mentre la situació a l'hospital de Shifa es deteriora dia a dia

3 min
El Ejército israelí anuncia la toma de la sede del Gobierno de Hamás en Gaza

JerusalemPoc menys de vint dies després d'iniciar la invasió terrestre sobre Gaza, l'exèrcit israelià ha assolit la seva victòria més emblemàtica i simbòlica sobre Hamàs, fins al moment. Aquest dimarts, les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han anunciat que han capturat el parlament de la Franja, el complex governamental de Hamàs i la caserna general de la policia. Les tropes també han conquerit l'anomenada casa del governador a Gaza, que allotjava les oficines de la branca militar de Hamàs, així com oficines de la divisió d'intel·ligència del grup. Tot i que l'anunci s'ha oficialitzat ara, fotografies de soldats en alguns dels indrets capturats ja circulaven per les xarxes des de dilluns. "Hamàs ha perdut el control a Gaza", assegurava llavors el ministre de defensa, Yoav Gallant.

En els darrers dies, l'exèrcit israelià ha completat la conquesta del port de Gaza, i aquest dimarts ha indicat que ja controlava la totalitat del camp de refugiats d'Al-Shati, a la costa. Les FDI han indicat que han lluitat contra dos centenars de milicians de Hamàs en almenys quatre enfrontaments separats al camp, i no descarta nous enfrontaments en les pròximes hores. Israel considera que el camp és un dels principals bastions de Hamàs a la Franja i la base d'una cèl·lula –el batalló d'Al-Shati– que va participar en les massacres del sud del país.

"Dins del camp hi ha molta infraestructura enemiga i moltes forces de Hamàs s'hi han concentrat", ha dit l'exèrcit. Almenys dos soldats més han mort aquest dimarts en els combats, i s'eleven a 46 els militars israelians caiguts des de l'inici de l'operació terrestre.

Primera línia del front

Els edificis conquerits aquest dimarts es troben als barris de Xeic Ijlin i Rimal, prop de l'hospital Shifa de Gaza, el més gran de la Franja, on l'exèrcit assegura que Hamàs manté un important complex militar sota terra. El centre mèdic i els carrers circumdants es troben en primera línia de front. Israel considera tota la zona un "barri militar" de Hamàs, i està centrant els seus esforços terrestres i aeris en atacar-lo. L'aviació israeliana ha informat que ha atacat 200 objectius de Hamàs a tota la Franja, entre milicians, fàbriques d'armes i llocs de llançament de coets.

Més d'una dotzena de persones han mort o han resultat ferides, segons Al-Jazeera, en un bombardeig a la localitat de Khan Younis, al sud de la Franja, considerada "zona segura" per Israel. L'exèrcit ha tornat a insistir aquest dimarts als ciutadans de Gaza que "evacuïn amb urgència" les zones residencials.

Israel diu que està oferint als gazatins una via d'escapament cap al sud a través del carrer Salah al-Din, i ha anunciat que està intentant entregar 37 incubadores a diferents centres mèdics de la Franja, inclòs l'hospital de Shifa, on hi ha almenys una dotzena de nadons prematurs en situació de risc. Els bebès van haver de ser traslladats fa dies a l'únic espai amb electricitat de l'hospital, però no han pogut ser col·locats en incubadores, ja que el centre no disposa d'oxigen. El director de Shifa, Muhammad Abu Salamiya, ha indicat que, gràcies a la mediació de la Creu Roja, l'exèrcit israelià ha accedit a traslladar fora del centre a un "petit nombre" de nadons prematurs. Amb tot, ha dit que temen "que es perdin les vides de molts nens i ferits". "L'hospital de Shifa s'ha convertit en un autèntic cementiri de malalts i ferits", ha dit el doctor.

El ministeri de salut de Gaza ha informat que 40 persones han mort a l'hospital de Shifa en les darreres hores, i ha afegit que cal enterrar un gran nombre de cossos, però que les forces israelianes estan impedint el moviment dins del recinte. Segons les mateixes fonts, els treballadors del centre han començat a excavar una fossa comuna perquè els cossos emmagatzemats allà havien començat a descompondre's.

L'OMS va indicar diumenge que l'hospital de Shifa ja no és operatiu i va advertir de la situació "terrible i perillosa" a què s'enfronten els centenars de pacients, metges i desplaçats a l'interior del centre. Aquest dimarts, Human Rights Watch ha catalogat els atacs d'Israel sobre l'hospital com a "il·legals" i ha demanat que s'investiguin com a "crims de guerra". L'exèrcit israelià ha dit que no està mantenint un setge sobre Shifa i que una de les entrades segueix operativa.

stats