Un soldat rus de 21 anys es declara culpable de crims de guerra a Ucraïna

Vadim Xiximarin admet haver assassinat un civil desarmat en els primers dies del conflicte

3 min
El soldat rus Vadim Shishimarin, de vint-i-un anys, sospitós de violar les lleis i les normes de la guerra, és vist dins d'una gàbia d'acusats abans d'una vista judicial

BarcelonaEs diu Vadim Xiximarin i té 21 anys. Aquest migdia s'ha declarat culpable d'haver assassinat amb un kalàixnikov un civil desarmat que passava amb una bicicleta a la regió de Sumi, a l'est d'Ucraïna, en els primers dies de la invasió russa. És el primer judici per crims de guerra que se celebra a Ucraïna, en un tribunal de Kíiv, i l'acusat s'exposa a la cadena perpètua.

La víctima era un botiguer de 62 anys que, segons el relat de la fiscalia ucraïnesa, va rebre diversos trets a prop de casa seva. L'acusat és el comandant de la unitat 32.010 de la quarta divisió cuirassada de la Guàrdia Katemirovskaia, de la regió de Moscou. Segons la investigació de la fiscalia, el 28 de febrer, la unitat russa que Xiximarin comandava va patir un atac de l'exèrcit ucraïnès que va fer que les tropes es dispersessin. L'acusat, amb quatre soldats més, va fugir amb un vehicle robat a punta de pistola. En arribar a la localitat de Txupajivka, el grup de soldats es va trobar amb la víctima, que circulava parlant per telèfon, i Xiximarin li va disparar al cap, des del vehicle en què viatjava, per evitar que els delatés. Més tard el comandant va ser capturat i el 4 de maig els Serveis de Seguretat Ucraïnesos (SUB) van difondre un vídeo en què confessava els fets i assegurava que havia rebut ordres dels seus superiors de disparar contra civils. Xiximarin s'enfronta a una condemna d'entre 10 i 15 anys de presó, o fins i tot a la cadena perpètua si és condemnat pels càrrecs de violació de les lleis de la guerra i assassinat premeditat.

El primer d'una sèrie de judicis

Aquest és només el primer d'una sèrie de judicis que veurem en els dies vinents: la fiscalia ucraïnesa diu que té oberts uns 12.000 casos per presumptes crims de guerra comesos en els gairebé tres mesos que ja fa que dura el conflicte. Xiximarin estarà sota custòdia durant tot el judici, que ha de continuar demà amb la declaració de dos testimonis. El procés va començar divendres passat, presidit per tres jutges i amb una forta presència de mitjans de comunicació, en un tribunal de districte de la capital ucraïnesa perquè el país no disposa de cap tribunal especial.

El procediment no té precedents, ja que Ucraïna no té cap legislació específica per jutjar crims de guerra. Els terminis han sigut extraordinàriament curts, fins i tot si es compara amb els dels delictes ordinaris, i més tenint en compte que, sense cap legislació específica, s'aplica el Codi Penal. Les autoritats ucraïneses diuen que el judici als soldats russos ha de ser una prioritat. D'una banda, perquè els soldats russos desplegats al país pensin que tindran un judici just si es rendeixen. De l'altra, perquè en una guerra la batalla pel relat és un front tan important com el bèl·lic i Kíiv no vol esperar que Moscou mogui fitxa primer: el Comitè d'Investigació de la Federació Russa ja treballa per jutjar presumptes crims de guerra comesos per les tropes ucraïneses al Donbass.

Per Rosana Alija, professora de Dret Internacional de la Universitat de Barcelona, encara que no és habitual que comencin els judicis per crims de guerra quan un conflicte encara està obert, "el que compta és si el sistema judicial funciona de manera que el procediment es pugui fer amb totes les garanties". Entitats ucraïneses de defensa dels drets humans han criticat que la reforma del Codi Penal que s'està debatent al Parlament de Kíiv per tal de perseguir els crims de Rússia a Ucraïna no preveu la possibilitat de jutjar els comandaments que donin les ordres i tampoc que s'introdueixi la jurisdicció universal.Alija recorda que el dret internacional preveu eximir de responsabilitat penal, o atenuar-la, els soldats que hagin comès crims de guerra complint ordres de superiors.

En els pròxims dies seran jutjats a Kíiv dos soldats russos que van disparar amb un llançacoets contra zones residencials de Khàrkiv, la segona ciutat d'Ucraïna, a l'est del país. També serà jutjat en absència, perquè és en territori rus, Mikhaïl Romanov, un soldat rus que està acusat d'assassinar un civil i violar repetidament la seva dona, en presència del seu fill de 4 anys, a Brovarí, una localitat de la perifèria de la capital ucraïnesa.

stats