Estats Units

Sis dones d'origen asiàtic assassinades a trets en tres cases de massatges dels Estats Units

La xenofòbia contra la comunitat ha crescut amb el covid-19, que Trump anomenava "el virus xinès"

ARA
2 min
Un dels centres no hi ha hagut un dels tirotejos, a Piedmont Road a Atlanta (Geòrgia).

BarcelonaSis dones d'origen asiàtic han estat assassinades a trets aquesta matinada en tres cases de massatges de la ciutat d'Atlanta, als Estats Units. La policia ha detingut un home de 21 anys, Robert Aaron Long, acusat dels tres tirotejos, després d'una persecució que ha durat quatre hores. A més de les treballadores hi ha dues víctimes més. Segons va declarar la policia en una roda de premsa aquest dimecres, el sospitós, que va ser detingut quan es dirigia cap a Florida possiblement per cometre un altre tiroteig, ha admès els fets, però ha negat que hi hagi cap motivació racial.

Les informacions de la policia apunten que el sospitós té una "addició al sexe i veu aquests locals com a temptacions que volia eliminar". Tot i això, encara és aviat per descartar que es tracti d'un crim d'odi cap a la comunitat asiàtica, que ha sigut blanc d'atacs creixents al país arran de la pandèmia del covid-19.

Els tirotejos es van produir de manera successiva. Quatre persones van morir en una casa de massatges a la localitat d'Acworth, a uns 50 kilòmetres d'Atlanta (Geòrgia). Poc després la policia va rebre una trucada en què es denunciava un robatori en un altre spa del nord-est d'Atlanta, on van ser assassinades tres dones. Després van rebre una tercera trucada de socors d'un altre centre, on va ser tirotejada una dona. Set de les víctimes són dones, sis de les quals d'origen asiàtic, i també hi ha un home mort.

Reaccions de la comunitat asiàtica

El departament de policia de Nova York ha desplegat la seva unitat de resposta als districtes amb més presència de comunitats asiàtiques "per precaució".

Tuit del departament de policia de Nova York

El grup antiodi Stop AAPI Hate, fundat l'any passat en resposta a la xenofòbia contra les comunitats asiàticoamericanes exacerbada per la pandèmia de covid-19 –al qual Trump es referia com "el virus xinès"– ha alertat que "hi ha molta por i dolor en la comunitat".

Tuit de stop APPI hate

La pàgina de Facebook del sospitós sembla haver estat esborrada, i un vídeo on se'l veia en una església local que havia estat publicat pel portal Daily Beast tampoc està ja disponible.

Tot i que les motivacions darrere dels tirotejos no són clares, la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, va voler enviar un missatge de "solidaritat" a la comunitat asiàtica del país davant d'uns fets que han "espantat, commocionat i indignat" a tothom al país. "Coneixent el nivell creixent de delictes d’odi contra els nostres germans i germanes asiàticoamericans, també volem expressar-nos en solidaritat amb ells i reconèixer que cap de nosaltres hauria de callar mai davant de cap forma d’odi", ha dit.

stats