Drets i llibertats

El Senat dels Estats Units blinda parcialment el matrimoni gai davant l'amenaça del Suprem

Els demòcrates han convençut fins a 12 republicans per al projecte de llei de protecció del matrimoni, pendent de l'aprovació de la Cambra de Representants

3 min
Desfilada per donar suport a la comunitat LGBTQ+ a Washington

WashingtonEl Senat dels Estats Units ha aprovat aquesta matinada un projecte de llei destinat a protegir a escala federal el matrimoni entre persones del mateix sexe, així com de diferent raça. El matrimoni igualitari, garantit a tots els Estats Units des d'una sentència del Tribunal Suprem l'any 2015, s'ha vist amenaçat en els darrers mesos per la majoria conservadora de l'alt tribunal, que ha insinuat la seva pretensió de derogar-lo, com va fer aquest estiu amb el dret a l'avortament. Davant la por que això passi, els demòcrates han mogut fitxa i han aconseguit aquest dimarts una victòria clau al Congrés, tot i que la llei de respecte del matrimoni –com s'anomena la norma– encara haurà de passar per la Cambra de Representants per a la seva aprovació definitiva. 

Després de mesos de negociacions entre demòcrates i republicans, finalment la iniciativa ha tirat endavant amb el vot favorable de 61 senadors (12 dels quals republicans) i 36 en contra. Fruit de l'acord bipartit, que ha permès l'aprovació per majoria qualificada, els demòcrates han aconseguit evitar el filibusterisme, és a dir, l'ajornament de la iniciativa legislativa a còpia d'esmenes. Aquest fet és especialment important en un moment de canvi de majories fruit de les eleccions de mig mandat, que deixaran al gener una Cambra de Representants dominada pel Partit Republicà, cosa que hauria complicat l'aprovació de la llei. Davant aquest futurible, els demòcrates han redoblat esforços en els últims dies i es preparen per a l'aprovació definitiva durant aquesta setmana. 

La legislació promou el reconeixement per part del govern federal del matrimoni entre dues persones del mateix sexe. És a dir, atorga protecció al matrimoni homosexual, però no l'establirà com un dret federal, com inicialment desitjaven els demòcrates. D'aquesta manera, en cas que el Tribunal Suprem decideixi revocar la seva doctrina, la legalització del matrimoni homosexual passaria igualment a mans de cada estat. Tanmateix, amb la nova norma els estats estaran obligats a reconèixer-los, és a dir, a no discriminar un matrimoni pel fet de ser homosexual o entre persones de diferents races.

"La història dels EUA ha sigut la d'una marxa difícil però inexorable cap a una igualtat més gran", ha destacat el líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, que ha afegit: "A causa del nostre treball conjunt, els drets de desenes de milions d'americans es reforçaran sota la llei federal".

Blindatge amb fissures davant el Tribunal Suprem

La sentència que va derogar al juny el cas Roe contra Wade, i que va eliminar el dret federal a l'avortament i el va deixar en mans dels estats, va ser tan sols un primer avís per part del Tribunal Suprem dels Estats Units. Aleshores, el jutge Clarence Thomas, un dels sis que hi conformen la majoria conservadora (6-3), va deixar la porta oberta a la revisió d'altres precedents, com el cas Obergefell contra Hodges, que va legalitzar l'any 2015 el matrimoni homosexual.

L'esmentada sentència va obligar els estats a permetre el matrimoni entre parelles del mateix sexe i va declarar inconstitucionals les lleis que el prohibien en alguns estats. Abans, el matrimoni igualitari era legal en 37 estats i el districte de Columbia. A més, prèviament el Suprem havia declarat inconstitucional la llei de defensa del matrimoni, que regia des del 1996, i que reconeixia exclusivament la unió entre home i dona. L'aprovació del projecte de llei aquest dimarts és clau perquè acosta els EUA a la revocació definitiva d'aquesta norma. És a dir, per molt que l'alt tribunal decideixi revertir els seus precedents, no tornarà a estar vigent la restrictiva llei de fa tres dècades.

Quan sigui aprovada per la cambra baixa, la llei de protecció del matrimoni reconeixerà el matrimoni homosexual i l'interracial, és a dir, impedirà que els estats discriminin aquests tipus d'unions emparant-se en la catorzena esmena de la Constitució. Tanmateix, no és un blindatge complet, atès que si el Suprem deroga el precedent actual, els estats deixaran d'estar obligats a legalitzar el matrimoni gai. Tot i així hauran de reconèixer els matrimonis que s'han contret en altres estats on sí que siguin legals.

El gran assoliment dels demòcrates aquest dimarts ha sigut el vot favorable de fins a 12 republicans, que eren necessaris per aconseguir la majoria qualificada i evitar el bloqueig al Senat. Aquests vots, però, no han arribat gratuïtament, sinó a canvi de concessions en l'abast i el llenguatge de la llei, que ara inclou referències a la "llibertat religiosa". De moment, el projecte de llei espera l'aprovació definitiva de la Cambra de Representants, que es dona per feta atès que, en la votació d'una versió anterior del text, hi va votar a favor una àmplia majoria de 267 a 157.

stats