REGNE UNIT
Internacional 10/02/2022

Scotland Yard interroga per escrit més de 50 persones pel Partygate, inclosos Johnson i la seva dona

L’operació Hillman aborda el trencament de les regles anticovid a Downing Street

2 min
Boris Johnson: xampany i xips

LondresScotland Yard va anunciar a darrera hora d’aquest dimecres que els detectius que investiguen els suposats incompliments de les regulacions contra el covid tant a Downing Street com a Whitehall –el cor de l’administració del Regne Unit– contactaran per escrit amb més de 50 persones entre avui i demà per obtenir la seva versió dels fets. Presumptament, tots aquells amb què la policia contactarà, inclosos el primer ministre, Boris Johnson, i la seva dona, Carrie, hi han participat o tenen coneixement directe de les diferents celebracions i festes d’un escàndol que ha rebut el nom de Partygate. Fins ara, la premsa britànica ha identificat tres festes en què Johnson va participar ell mateix i tres celebracions de comiat de personal de Downing Street, en què també hauria pres part.

Els testimonis i potser a la llarga culpables de la violació de les normes anticovid rebran uns qüestionaris formals en relació amb vuit dates que s’investiguen entre el 20 de maig del 2020 i el 16 d’abril de 2021. Vuit dates, però, almenys, 12 festes diferents. La investigació ha rebut el nom d’operació Hillman.

“El document, que demana un recompte i una explicació de la participació del destinatari en un esdeveniment concret, té caràcter legal i formal i s’ha de respondre amb veracitat”, va assegurar el portaveu de la MET, la policia metropolitana de Londres. Els destinataris, a més, són informats que cal respondre en un termini de set dies. En la majoria dels casos, el contacte es farà per correu electrònic.

El nombre de festes que s’investiguen, però, podria arribar a ser de 13 si, finalment, Scotland Yard canvia de parer després de la revisió anunciada també aquest dimecres i inclou una altra celebració que va tenir lloc el 15 de desembre del 2020.

El Daily Mirror en va publicar una imatge –la que acompanya aquest text– en què es veuen una ampolla de xampany, una bossa de patates fregides i diferents col·laboradors de Johnson. Inicialment, el primer ministre va afirmar que en aquella ocasió no s’havia infringit cap regla i que la trobada –de la qual ja s’havia publicat una altra imatge, però en què no apareixia cap ampolla de xampany– va ser només per fer una mena de concurs.

Immediatament després que es publiqués la imatge, l’exassessor del primer ministre, ara enemic seu a mort i un home clau a l’hora d’atiar les actuals revelacions, Dominic Cummings, va piular que “hi ha fotos molt millors que estan circulant per tot arreu, incloses del pis”. Feia així referència a una de les festes, de finals de novembre del 2020, que va tenir lloc a l’apartament personal de Johnson i que, suposadament, es va fer per celebrar la caiguda en desgràcia i acomiadament de Cummings.

La imatge del Mirror es va publicar durant la sessió de control setmanal. Johnson la va menystenir, però amb tota probabilitat no l’hauria vist.

stats