Scholz a Netanyahu: "No ens podem quedar de braços plegats veient com els palestins es moren de gana"

Netanyahu critica la "poca memòria" dels seus socis internacionals i insisteix en envair Rafah

ARA
3 min
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el canceller alemany, Olaf Scholz, a Jerusalem.

BarcelonaEl canceller alemany, Olaf Scholz, s'ha reunit aquest diumenge amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a qui ha retret el gran nombre de víctimes que està provocant l'ofensiva a la franja de Gaza. "Com més desesperada es torna la situació de la gent de Gaza, més sorgeix la pregunta: per molt important que sigui l'objectiu, ¿pot justificar costos tan terriblement elevats?", ha plantejat Scholz, en anglès, en una compareixença conjunta amb Netanyahu des de Jerusalem.

El mandatari alemany també ha insistit que és urgent permetre l'entrada d'ajuda humanitària de forma "massiva" a l'enclavament palestí: "No podem quedar-nos de braços plegats i veure com els palestins corren el risc de morir-se de gana". Les organitzacions humanitàries reclamen que l'entrada de productes bàsics es faci per terra a través de punts fronterers via Egipte i Jordània, cosa que Israel nega al·legant qüestions de seguretat.

Tot i que molts aliats d'Israel, inclosos els Estats Units, han expressat les últimes setmanes les mateixes preocupacions, les paraules de Scholz han suposat un enduriment del missatge del canceller alemany. Tot i que ha continuat defensant que l'objectiu d'Israel d'eliminar Hamàs per evitar un altre atac com el del 7 d'octubre és "legítim", n'ha qüestionat el mètode, pels "costos terriblement alts" que està suposant la invasió de la Franja, on ja han mort més de 31.500 persones, segons el recompte del govern local.

Unicef ha informat aquest diumenge que entre les víctimes mortals hi ha més de 13.000 criatures, a les quals s'ha d'afegir una gran quantitat d'infants que pateixen una malnutrició greu. "No tenen ni tan sols forces per plorar", ha lamentat la directora executiva de l'agència de l'ONU per a la infància, Catherine Russell a una entrevista a la cadena CBS. "No hem vist aquesta ràtio de morts entre menors en gairebé cap altre conflicte al món", ha alertat.

Scholz també ha traslladat a Netanyahu el seu rebuig a la invasió terrestre de Rafah, al sud de la Franja, on hi ha més d'un milió i mig de persones desplaçades buscant refugi a l'única ciutat de l'enclavament on els tancs israelians no han entrat. "Com es poden protegir més d'1,5 milions de persones, on poden anar?", ha preguntat el canceller, que també ha demanat flexibilitat al primer ministre israelià a l'hora de negociar un acord per alliberar els ostatges que encara estan en mans de Hamàs.

Abans d'anar a Jerusalem, Scholz ha fet parada a Jordània, on s'ha reunit amb el rei Abdal·lah II, i des d'on ha considerat que un assalt terrestre de l'exèrcit israelià a Rafah farà que la pau regional sigui "molt difícil".

Amb tot, a Netanyahu no sembla que l'intimidin les paraules dels seus socis. Abans de reunir-se amb el gabinet de guerra aquest diumenge, ha subratllat que no té intenció d'aturar la guerra ni convocar eleccions, malgrat les creixents "pressions internacionals". "Als nostres amics de la comunitat internacional, els hi dic: ¿Tenen tan poca memòria? ¿Han oblidat tan de pressa el 7 d'octubre, la massacre més terrible comesa contra jueus des de l'Holocaust?", ha qüestionat. Alhora, el primer ministre israelià ha insistit en la seva intenció d'entrar a Rafah. "Operarem a Rafah. És l'única manera d'eliminar la resta dels batallons assassins de Hamàs i l'única manera d'aplicar la pressió militar necessària per alliberar tots els nostres segrestats", ha dit.

stats