Rússia torna a atacar Kíiv després de veure com s'enfonsa un dels seus vaixells insígnia

Els bombardejos s'intensifiquen al Donbass i les tropes ucraïneses s'aferren a una planta metal·lúrgica de Mariúpol

3 min
Fàbrica de míssils a la regió de Kíiv que aquest divendres a la matinada ha colpejat Rússia amb míssils

BarcelonaEn poc més de 24 hores, el president rus, Vladímir Putin, ha vist com s'enfonsava al mar Negre un dels seus vaixells de guerra insígnia, el Moskva, i també com Belgorod, ciutat russa fronterera amb Ucraïna, era de nou colpejada per diversos míssils, segons l'agència Tass. I la resposta de Putin ha sigut una advertència al govern ucraïnès amb un bombardeig a Kíiv després de dies de treva a la regió. El president rus ha avançat que els míssils sobre la capital augmentaran si hi ha més accions "de sabotatge" en territori rus. L'avís de Putin ha sigut en forma de coet d'alta precisió contra una planta industrial de Kíiv que precisament fabricava míssils antivaixells. Tot i això, el Kremlin segueix sense acceptar que el Moskva va ser colpejat per un míssil ucraïnès tal com afirma Kíiv -i també fonts militars dels Estats Units-, sinó que només ha reconegut que es va enfonsar mentre el remolcaven de tornada al port de Sebastòpol enmig d'una tempesta, després d'un incendi causat per una explosió, que no ha detallat què la va provocar. Ucraïna en reivindica l'autoria i ha afirmat que en l'atac al vaixell hi va morir el capità, Anton Kuprin.

Les forces ucraïneses centren els seus esforços a l'est, on temen que ja hagi començat l'ofensiva russa definitiva. Aquest divendres, les autoritats han reportat forts bombardejos al Donbass i el cap de l'administració de Donetsk, Pavló Kirilenko, ha assegurat que gairebé tots els pobles de la zona han patit atacs, unes accions que han deixat almenys 11 civils morts, entre els quals un nen. Els atacs, segons Kirilenko, han afectat tres escoles, una llar d'infants, tres edificis administratius, tretze blocs residencials, 322 cases i 26 empreses. També hi ha hagut atacs a Mikolaiv, que han provocat almenys cinc morts per l'impacte d'una bomba de dispersió, segons ha denunciat el governador de la regió, Vitali Kim. A Khàrkiv tampoc cessen els intercanvis i aquest divendres hi ha hagut set civils morts i 34 ferits. Davant d'això, el governador de Lugansk, Serhí Gaidai, ha instat de nou la població a fugir: "No ho dubtis i ves-te'n. Opta per la vida". De fet, aquest divendres 2.864 persones han pogut ser evacuades dels principals fronts, 370 de les quals de Lugansk i 363 de Mariúpol.

De la ciutat portuària assetjada encara només se'n pot sortir en cotxe privat. Al setge rus s'hi suma que ara el Kremlin també està atacant Mariúpol amb míssils de llarg abast, segons el govern ucraïnès. Els combats se centren en un punt clau: la planta siderúrgica d'Azovstal, que és una de les més grans d'Europa i té més d'11 quilòmetres. Les forces de Kíiv estan repartides per la planta mentre les tropes russes intenten accedir-hi.

Destrucció a Mariúpol

Escalada verbal entre Rússia i els EUA

L'escalada verbal entre Rússia i els Estats Units ha pujat un esgraó després que el Kremlin hagi advertit en una nota diplomàtica que hi haurà "conseqüències imprevisibles" si els EUA continuen armant Ucraïna, segons ha informat The Washington Post. El president nord-americà, Joe Biden, ha dit, en canvi, que està "preparat" per visitar Ucraïna, una forma d'estrènyer llaços amb Volodímir Zelenski. Tampoc Alemanya ha fet cas de l'advertència, ja que, segons Reuters, està preparant un paquet de 2.000 milions d'euros destinat a equipament militar per a Ucraïna.

Tot i això, el director de la CIA, Wiliam Burns, ha afirmat que "no es pot prendre a la lleugera" la possibilitat que Rússia faci servir armes nuclears a Ucraïna. Ho ha dit l'endemà que el vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, amenacés amb desplegar armes nuclears al Bàltic si Suècia i Finlàndia ingressen a l'OTAN. A més de les amenaces, Moscou ha expulsat 18 empleats de la delegació de la Unió Europea a Rússia com a represàlia.

Zelenski: "50 dies de defensa és un èxit"
stats