L'atac rus a Ucraïna
Internacional 29/10/2022

Rússia suspèn l'acord per exportar gra ucraïnès després d'un "atac terrorista" a Crimea

Moscou acusa Ucraïna d'haver atacat vaixells militars i civils a Sebastòpol amb l'ajuda del Regne Unit

3 min
El vaixell turc Polarnet carregat de gra ucraïnès

BarcelonaRússia ha anunciat aquest dissabte que suspèn la seva participació en l'acord per exportar productes agrícoles des de ports ucraïnesos, signat al juliol entre Moscou i Kíiv amb la mediació de les Nacions Unides i Turquia. Ho ha justificat com a resposta a un suposat "atac massiu" amb drons a la flota russa a Sebastòpol, la ciutat més gran de la península de Crimea, del qual ha responsabilitzat tant Ucraïna com el Regne Unit. Kíiv, però, no n'ha reconegut l'autoria i ha atribuït les explosions a una "negligència russa" durant la manipulació d'explosius.

El ministeri de Defensa rus ha fet referència a un "atac terrorista del règim de Kíiv amb la participació d'experts britànics" contra els vaixells de la flota del mar Negre i també contra vaixells civils involucrats en garantir la seguretat del corredor per a les exportacions. Per aquest motiu, ha dit, "la part russa suspèn la seva participació en la implementació dels acords".

Els últims dies, les Nacions Unides havien intensificat les converses per assegurar la pròrroga de l'acord, que era vigent fins a mitjans de novembre, segons el pacte signat al juliol. Aquest dissabte, el portaveu de l'ONU, Stephane Dujarric, ha afirmat que està en contacte amb les autoritats russes. "És vital que totes les parts s'abstinguin de qualsevol acció que pugui posar en perill la iniciativa", ha dit, i ha recordat que es tracta d'un "esforç humanitari crític que està tenint un impacte positiu en l'accés als aliments per a milions de persones a tot el món".

El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha acusat Moscou de fer servir un "pretext fals" per trencar el seu compromís i bloquejar el corredor d'exportacions de gra. "Faig una crida a tots els estats a exigir a Rússia que aturi els seus jocs de la fam i que torni a comprometre's amb les seves obligacions", ha afirmat a Twitter.

El ministeri d'Agricultura ucraïnès va informar dijous que aquest pacte ha permès exportar fins ara un total de 9 milions de tones de productes agrícoles a bord de 397 vaixells i que aproximadament una quarta part de les exportacions de blat han anat a parar a països africans. El secretari general adjunt d'assumptes humanitaris de l'ONU, Martin Griffith, va corroborar la xifra, i va assegurar que l'acord ha permès abaixar els preus dels aliments i incrementar les quantitats exportades.

Però després del suposat atac contra Sebastòpol, la portaveu del ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova, ha declarat que no es pot "garantir la seguretat dels vaixells mercants" i que per això han decidit suspendre l'acord "de manera indefinida". Ha afegit que s'han traslladat "les instruccions pertinents" als representants russos destinats al centre de coordinació conjunt d'Istanbul, creat per vetllar pel compliment de les condicions.

Suposat atac amb drons

Moscou ha acusat Kíiv d'haver llançat a Sebàstopol nou drons i set aparells marítims no tripulats, tots abatuts, segons el ministeri de Defensa, que ha indicat que només ha patit "danys menors" un dragamines. Mikhaïl Razvojaev, el governador imposat per Rússia a Crimea –annexionada il·legalment el 2014– ha assegurat que s'ha aconseguit repel·lir l'"atac més massiu" contra la ciutat des del febrer.

Els drons han pres protagonisme a la guerra les últimes setmanes, després que Ucraïna i els seus aliats occidentals hagin acusat l'Iran d'enviar aquest tipus d'aparells no tripulats a Rússia, que els ha utilitzat principalment per atacar infraestructures crítiques de subministrament d'energia i aigua en un intent de deixar els ucraïnesos sense llum ni calefacció a les portes de l'hivern.

Acusacions al Regne Unit

A més d'assenyalar les autoritats ucraïneses, Rússia ha afirmat que experts navals britànics han participat en la preparació de l'atac d'aquest dissabte, sense aportar-ne cap prova. A més, ha assegurat que la mateixa unitat britànica "va estar implicada en la conspiració, organització i implementació" del sabotatge als gasoductes Nord Stream i Nord Stream 2 al mar Bàltic el 26 de setembre.

El ministeri de Defensa del Regne Unit ha respost amb contundència i ho ha titllat d'"història inventada". "Per desviar l'atenció de la seva gestió desastrosa de la invasió il·legal d'Ucraïna, el ministeri de Defensa rus està recorrent a propagar afirmacions falses d'escala èpica", ha dit a Twitter.

stats