Internacional 30/04/2022

Rússia rebaixa l'amenaça nuclear però acusa Occident de frustrar les converses de pau

Una vintena de civils ferits són evacuats de la planta siderúrgica de Mariúpol

2 min
Soldats ucraïnesos practicant en una base a Zaporíjia

BarcelonaMentre els seus soldats assetgen Ucraïna, Rússia assenyala Occident com el causant de tots els mals. El d'iniciar la guerra –amb l'acostament d'Ucraïna a l'OTAN– però també del fet que encara perduri. Aquest dissabte el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha acusat Occident de ser el principal culpable del fracàs de les converses de pau. Lavrov ha assegurat que els països de l'OTAN estan fent "tot el possible" per evitar que la guerra acabi i que tant el subministrament d'armes com les sancions a Moscou dificulten un pacte amb Kíiv. Unes sancions que, segons Lavrov, formen part de les negociacions amb Ucraïna, tot i que Kíiv, en boca de l'assessor presidencial Mikhailo Podoliak, ho ha negat. Tot i les acusacions de Lavrov, del seu ministeri aquest dissabte n'ha sortit una veu que ha rebaixat l'amenaça nuclear: l'alt càrrec Vladímir Iermakov, que ha advocat per reduir al mínim els riscos d'una guerra nuclear.

Per tots aquests elements "externs", Lavrov ha afirmat que les negociacions estan en un moment "difícil". Però no s'han trencat, i el ministre ha dit que les dues delegacions es reuneixen cada dia per videoconferència i estan discutint l'esborrany d'un possible tractat. De moment no hi ha cap evidència d'avenç significatiu. Només un minúscul progrés a Mariúpol, on una vintena de civils ferits han pogut ser evacuats de la planta siderúrgica d'Azovstal, on resisteixen centenars de soldats i civils ucraïnesos. Segons el Kremlin, n'han pogut sortir 25, entre els quals 6 nens. El portaveu del batalló d'Azov, Sviatoslav Palamar, ha confirmat que 20 persones han pogut ser evacuades i que probablement són camí de Zaporíjia.

1.202 cadàvers a Kíiv

Els principals combats se centren al Donbass, però l'escenari més devastador continua sent Kíiv. Aquest dissabte la policia ha comunicat que fins ara ha examinat els cossos de 1.202 civils morts a la regió de la capital. En les últimes hores, han trobat tres cadàvers a Butxa amb signes de tortura, lligats, emmordassats i amb ferides de bala a les extremitats. Segons Zelenski, són els "assassinats" els que poden acabar amb les converses de pau. Un Zelenski que ha parlat amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que li ha promès més ajuda militar i humanitària.

La retirada de les tropes russes de Butxa va fer descobrir les atrocitats de l’ocupació.

Tot i el reagrupament al Donbass, Rússia no està aconseguint avanços. És més, la intel·ligència britànica apunta que el Kremlin s'ha vist obligat a fusionar diverses unitats "esgotades". Els bombardejos, però, són constants i Rússia assegura que en les últimes hores ha colpejat gairebé 400 objectius, un d'aquests l'aeroport d'Odessa. Ara mateix, les tropes russes intenten apoderar-se per terra de diversos municipis al voltant de Donetsk, Severodonetsk, Popasna i Lugansk. Han destruït dues escoles i 20 cases a Lugansk i han deixat set ferits –entre els quals dos nens– a Donestk, on han colpejat una oficina de la Creu Roja. També perduren els atacs aeris a Khàrkiv i Zaporíjia. Però Ucraïna, tant en paraules de l'exèrcit com dels governadors regionals, assegura que les seves línies de defensa segueixen intactes.

Mapa Ucraïna
stats