Internacional 30/08/2023

Rússia pateix l'atac amb drons més important des de l'inici de la invasió

Sis regions, la Crimea ocupada i una base militar a la província de Kaliningrad, al Bàltic, nous objectius dels ucraïnesos en territori rus

ARA
2 min
Imatge d'una de les explosions, la pasada nit a Kíiv

BarcelonaMoscou ha acusat Ucraïna d'haver dut a terme aquest dimecres a la matinada l'atac més gran sobre territori rus des de l'inici de la guerra, després que una onada de drons hagin fet impacte sobre l'aeroport de Pskov, on han incendiat dos avions de transport militar i n'han malmès dos més. D'acord amb les imatges que s'han pogut veure a les xarxes socials, un dens fum negre s'ha elevat sobre la localitat, que és més de 650 quilòmetres al nord de la frontera més propera a Ucraïna, cosa que suggereix que altres objectius podrien haver estat afectats, com ara un dipòsit de petroli.

A banda de l'aeroport de Pskov, que ha hagut de suspendre els seus vols, sis regions russes més (Moscou, Pskov, Briansk, Kaluga, Oriol i Riazan) han patit els atacs ucraïnesos durant les primeres hores d'aquest dimecres, inclosa una àrea de la Crimea ocupada. Una fàbrica de microxips ha esclatat en flames a Briansk (380 quilòmetres al sud-oest de Moscou), un dipòsit de petroli també ha sigut atacat a Kaluga (200 quilòmetres al sud de Moscou) i s'han registrat alguns impactes dels drons ucraïnesos a la base militar de Txerekhinski, a la província bàltica de Kaliningrad. El Kremlin també ha informat que el port del Mar Negre de Sebastòpol també ha estat atacat amb drons navals.

Els atacs ucraïnesos han deixat temporalment a terra tots els vols dels tres aeroports de Moscou: Xeremetievo, Vnúkovo i Domodedovo. A través de la portaveu del ministeri d'Exteriors, Maria Zakharova, Rússia ha promès represàlies, i ha assegurat que els drons no haurien pogut impactar tan a dins de les seves fronteres sense el suport de la intel·ligència dels aliats occidentals de Kíiv. Fins ara, i d'acord amb dades del servei BBC Verify, des de principis d'any hi ha hagut 190 atacs amb drons sobre territori rus, a més de la Crimea ocupada.

Tot i la gravetat, almenys simbòlica, de l'acció, Mikhaïl Vernikov, governador regional de Pskov, ha informat que no hi ha hagut víctimes i que s'està avaluant l'escala de la destrucció. Diferents canals de Telegram russos han publicat vídeos en què es veu com cremen avions Iliuxin Il-76, amb informes no confirmats que els quatre aparells esmentats haurien estat destruïts juntament amb un bombarder Tupolev Tu-22.

Com de costum, Kíiv no ha reivindicat la responsabilitat d'aquests atacs, però molt probablement l'acció haurà sigut duta a terme per una unitat de les forces especials d'Ucraïna que té com a objectiu l'atac sistemàtic amb drons de les bases aèries russes.

Al seu torn, Rússia ha llançat la sèrie d'atacs més gran a Ucraïna des de la primavera: ha disparat 28 míssils de creuer i 16 drons Xahed de fabricació iraniana contra ciutats d'arreu del país. La defensa ucraïnesa assegura que ha abatut tots els projectils i tots menys un dels ginys no tripulats. Dos guàrdies de seguretat en un complex comercial de Kíiv han resultat morts.

"L'atac combinat a gran escala d'avui.... a Kíiv és un atac indiscutiblement deliberat contra la població civil", ha dit Mikhailo Podoliak, assessor del president Zelenski. “El motiu: venjança pels accidents creixents a [Rússia] mateix; fracassos en primera línia; odi ètnic i intent d'intimidació psicològica”.

stats