Internacional 24/05/2018

Rússia va llançar el míssil que va abatre l'avió malaisi a Ucraïna

L'atac va causar la mort de 283 passatgers i 15 membres de la tripulació el 2014

Ara
2 min
Imatges de l'avió sinistrat, que va caure a l'est d'Ucraïna.

BarcelonaEl míssil que va abatre l'avió de Malaysia Airlines, l'any 2014, a l'est d'Ucraïna, va ser llançat per una "brigada de l'exèrcit de la Federació de Rússia". Així ho ha confirmat aquest dijous Wilbert Paulissen, cap d'un equip d'investigadors holandesos que ha seguit amb especial atenció aquest cas.

"El míssil Buk-Teler que va fer caure l'MH17 venia de la 53a brigada antiaèria amb base a Kursk, Rússia", ha assegurat Wilbert Paulissen, membre també de la policia holandesa." La 53a brigada és part de les forces armades russes", ha afegit Paulissen durant una roda de premsa televisada.

Per la seva banda, el fiscal holandès Fred Westerbeke ha afirmat que els investigadors han "aconseguit un gran progrés amb la identificació d'unes 100 persones involucrades en el fet", tot i que ha assegurat que encara queden diversos detalls per resoldre. El setembre del 2016, els investigadors internacionals van arribar a la conclusió que el míssil havia sigut enviat des de Rússia, però no van concretar qui havia sigut l'encarregat de disparar-lo.

Una tragèdia injustificada

La brigada 53 tenia la base a Kursk, a l'oest de Rússia, i menys d'un mes abans de l'atac a l'avió un comboi de sis vehicles –tots de l'exèrcit rus– van traslladar el míssil a la granja des de la qual va ser llançat. En una roda de premsa a l'Haia, l'equip d'investigadors ha mostrat vídeos i fotos del moment en què el comboi de vehicles militars russos traslladava les sis parts del míssil.

Paulissen ha assegurat que encara "no es pot confirmar per què es va llançar el míssil" contra l'avió, acció que va provocar la tràgica mort de gairebé 300 persones. Tampoc ha volgut donar els noms de les persones identificades, però ha assegurat que "seran portades davant la justícia holandesa", que és qui jutjarà el cas pròximament.

L'avió abatut, un Boeing 777 de les línies aèries de Malàisia, va ser atacat quan anava des d'Amsterdam a Kuala Lumpur i va estavellar-se a la regió ucraïnesa de Donetsk, on des del 2014 hi ha un conflicte armat entre les autoritats de Kíev i les tropes rebels pro-russes. Al comboi hi viatjaven 298 persones: 283 passatgers i 15 membres de la tripulació.

stats