Rússia llança un atac massiu a Ucraïna i causa 31 morts

Polònia denuncia la incursió d'un possible míssil rus en el seu espai aeri durant uns minuts

ARA
3 min
Un atac amb míssils russos a Kíiv, aquesta nit de divendres 29 de desembre de 2023.

BarcelonaDesprés de mesos de combats de baixa intensitat, Rússia ha llançat aquest divendres una onada d'atacs amb míssils i drons que ha deixat un total de 31 civils morts a Ucraïna, i més de 120 ferits. En un dels atacs aeris més massius des de l'inici de la guerra, l'exèrcit rus ha llançat un total de 158 drons i míssils, segons informen fonts ucraïneses. Les defenses antiaèries de Kíiv han aconseguit abatre 27 drons i 87 míssils de creuer, que apuntaven a infraestructures crítiques i instal·lacions militars. Però d'altres no han pogut ser interceptats i alguns d’ells han colpejat fins i tot edificis residencials de la capital i una maternitat a la regió de l'est.

A Kíiv, han mort nou persones i 30 més han quedat ferides, en bombardejos que han afectat també un magatzem, edificis de pisos i una casa deshabitada. "Ha estat espantós, un míssil volava pel cel i feia un brunzit, no sabia què fer", explicava a Reuters la Maria, que viu a la capital. Sis persones més han mort a Dnipró, al centre del país, on els bombardejos han colpejat un centre comercial i també un edifici residencial. L'atac ha provocat l'incendi en una maternitat, però no hi ha deixat ferits, segons la mateixa agència. A Odessa, la ciutat portuària del sud, quatre persones han mort i unes 20 han resultat ferides, entre elles dos infants. Zaporíjia, al sud, i Khàrkiv, al nord-est, també han patit l'impacte de míssils i drons russos. Fins i tot a Lviv, la ciutat més propera a Polònia, en la rereguarda ucraïnesa, ha mort una persona i 30 més han resultat ferides. Les bombes han caigut en diversos edificis de pisos i han malmès fins i tot tres escoles i una llar d'infants.

Durant l'onada de míssils, un presumpte projectil llançat per Rússia hauria entrat en l'espai aeri de Polònia durant tres minuts i s'hi ha endinsat uns 40 quilòmetres abans de tornar cap a Ucraïna, segons ha informat Varsòvia. L'OTAN advertia que es mantindrà "vigilant", però l'incident no va anar a més.

El ministre d'Afers Estrangers d'Ucraïna, Dmitró Kuleba, ha dit aquest divendres que l'atac massiu rus al seu territori és un dels més grans des de l'inici de la guerra i demostra que no es pot parlar de treva amb Moscou. "Rússia no està considerant cap altre escenari que no sigui la destrucció completa d'Ucraïna", deia en un comunicat. "Avui, milions d'ucraïnesos s'han despertat amb el fort so de les explosions. M'agradaria que aquests sons d'explosions a Ucraïna es poguessin sentir a tot el món", ha dit Kuleba, i ha demanat als aliats de Kíiv que intensifiquin el suport. Aquest gran atac rus de final d'any arriba, de fet, en un moment en què l'esgotament de dos anys de guerra passa factura als suports ucraïnesos, fins i tot entre els seus principals aliats, com els Estats Units, que no aconsegueixen desbloquejar una nova ajuda econòmica al Congrés.

El mateix president dels Estats Units, Joe Biden, ha denunciat aquesta onada letal de míssils russos com "un recordatori contundent al món que, després de gairebé dos anys d'aquesta guerra devastadora, l'objectiu de Putin es manté sense canvis".

"Amb tot el seu arsenal"

"Rússia ens ha atacat amb tot el que té al seu arsenal. Ens han disparat aproximadament 110 míssils, la majoria dels quals han estat abatuts", denunciava el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. Ucraïna fa setmanes que adverteix que Rússia podria estar emmagatzemant míssils per llançar un gran atac aeri contra el sistema energètic. L'any passat milions de persones es van quedar sense electricitat en ple hivern, quan els atacs russos van afectar extensament la xarxa elèctrica.

El portaveu de la força aèria ucraïnesa, Iuri Ihnat, explicava, de fet, que l'objectiu principal de l'onada de míssils russos d'aquest divendres eren les infraestructures vitals, i remarcava que no s'havia registrat un atac tan massiu "en molt de temps". "L'enemic ha llançat de tot excepte míssils Kalibr. Han llançat míssils Kinzhal, míssils balístics, S-300, míssils de creuer", ha detallat, segons Efe.

El 26 de desembre Ucraïna va destruir un dels vaixells de la flota russa del mar Negre al port de Feodòssia, a la península de Crimea, en resposta a la caiguda, pocs dies abans, de Màrinka, una ciutat del Donbass que Rússia assegurava haver conquerit.

stats