Internacional 23/05/2023

Rússia guanya la sagnant batalla de Bakhmut: què significa la derrota per a Ucraïna?

Kíiv encara no admet la derrota però els soldats retornats del front ja ho avancen

6 min
Una vista aèria mostra la destrucció a la ciutat de Bakhmut, enmig de l'atac de Rússia a Ucraïna, a la regió de Donetsk, Ucraïna, en aquesta fotografia publicada pel Servei de premsa de la 93a Brigada Mecanitzada Kholodnyi Yar de les Forces Armades d'Ucraïna

Barcelona"He vist morir molts companys a Bakhmut i confio que el seu sacrifici no ha estat en va, que haurà servit per guanyar temps. No puc imaginar-me el contrari." Dmitro, un soldat ucraïnès de 36 anys que abans de la invasió russa era soldador, parlava per telèfon aquesta tarda amb l'ARA mentre es preparava per tornar aquesta nit al front.

Dmitro va sortir de Bakhmut a mitjans d'abril, quan va arribar el relleu a la seva unitat. Kíiv encara no ho admet oficialment, però el testimoni dels soldats retornats del front i fonts oficials citades per la premsa ucraïnesa ja ho avancen: després de deu mesos d'intensos combats en la batalla més cruenta de la guerra d'Ucraïna, Rússia ha aconseguit ocupar Bakhmut. És un cop psicològic per als ucraïnesos, després que el president Volodímir Zelenski prometés que no abandonarien la ciutat costés el que costés.

"A Bakhmut hem perdut molts soldats, homes i dones, de totes les edats. Alguns molt preparats i d'altres que no havien tingut temps per entrenar-se. Ningú sap dir quants, però ha estat durant mesos el punt més calent d'aquesta guerra", continua Dmitro. Tampoc no amaga la derrota: "Potser un 1% del territori urbà continua en mans d'Ucraïna, però la resta de la ciutat està ocupada per Rússia".

Aclareix que ell no en sap res d'estratègia militar, que és un soldat ras. "Jo tinc una visió molt limitada, però el que ens deien els nostres comandants tots aquests mesos és que havíem d'aguantar Bakhmut i els pobles propers per guanyar temps, perquè ens arribessin les noves armes i les nostres brigades es poguessin entrenar en el seu maneig i llançar la contraofensiva", afegeix. El cost ha estat molt elevat: "Els russos han perdut molt de material i molts homes a Bakhmut, perquè era important per al seu prestigi, però nosaltres també ho hem pagat car; hem canviat els seus morts pels nostres".

Bakhmut, enmig de l'atac de Rússia a Ucraïna, a la regió de Donetsk, Ucraïna
Una imatge recent d'uns soldats de l'exèrcit ucraïnès disparant un obús D30 contra una línia del front prop de la ciutat de Bakhmut
Un vehicle militar prop d'edificis residencials danyats per un atac militar rus, enmig de l'atac de Rússia a Ucraïna, a la ciutat de Bakhmut, en una imatge de fa unes setmanes

El cap de l'empresa de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, va cantar victòria dissabte, en un dels seus vídeos propagandístics gravat al davant de l'estació de trens de la ciutat, envoltat d'un grup de combatents. Després de les dures crítiques de Prigojin al Kremlin, per suposadament no abastir-los de prou munició, el mateix president rus, Vladímir Putin, va felicitar diumenge les unitats de Wagner i les tropes russes convencionals per haver "completat l'operació d'alliberament d'Artiomovsk [antic nom rus de Bakhmut]". Feia mesos que, sense cap victòria significativa, Putin parlava de les operacions sobre el terreny a Ucraïna i ara ho ven com un "alliberament", igual que va fer amb Mariúpol: una ciutat que havia tingut 70.000 habitants abans de la guerra, ara reduïda a cendres. Les cadenes de televisió russes ho van celebrar comparant-ho amb les victòries soviètiques a la Segona Guerra Mundial: "Ens sentim com els nostres avis entrant a Berlín", deia un combatent rus entrevistat a la primera cadena.

Kíiv no admet la derrota

Tot i que el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ho va desmentir a la reunió del G-7 al Japó (també van desmentir la caiguda de Soledar, a 10 quilòmetres de Bakhmut, quan ja era un fet), fonts del ministeri de Defensa admeten que els soldats ucraïnesos ja s'han retirat de tots els edificis alts del nucli urbà –on combatien porta a porta–, i que ara defensen algunes posicions en zones perifèriques del sud-oest amb poca edificació. Ho confirmen també soldats retornats del front al portal The Kyiv Independent. La carretera que es mantenia oberta per abastir les tropes i retirar els soldats ferits fa dies que està sota un foc intens de l'artilleria russa.

El 9 de maig Ucraïna va començar una sèrie de contraatacs sobre Bakhmut que semblava obrir una perspectiva, però la realitat és que Rússia no ha cessat en cap moment de bombardejar la ciutat amb artilleria, morters i tancs. Com admetia el mateix Zelenski aquest cap de setmana, "Bakhmut ja només existeix als nostres cors: no hi ha res allà, només runes i russos morts".

El soldador convertit en soldat ho certifica: "Fa un mes, quan combatíem allà no vaig veure ni un sol edifici que no tingués impactes de la guerra. Una vegada ens vam haver de refugiar en un soterrani i després de dues hores de bombardeig intens, quan en vam sortir, ja no quedava res de les cinc plantes del bloc". Posa com a exemple la pel·lícula Sin novedad en el frente, que recrea la Primera Guerra Mundial: "Si et vols imaginar com va ser la batalla de Bakhmut, mira-la". Assegura que cada carrer era escanejat per drons russos i ucraïnesos. "No hi havia cap lloc segur, el bombardeig era incessant. El territori que controlàvem era cada cop més petit, i el foc rus cada dia es concentrava més: la nostra posició era cada cop més precària". Assegura que algunes unitats no tenien prou munició o que no podien reparar les armes. "Però el que més ens faltava era temps, temps per preparar-nos per a tot allò. Molts dels que lluitàvem allà fa un any eren fusters o estudiants. No era com les unitats de soldats professionals".

L'hivern rus, la primavera ucraïnesa?

Des de l'exitosa contraofensiva ucraïnesa de la tardor, que va portar a l'alliberament de la ciutat de Kherson al novembre, la batalla de Bakhmut ha marcat una nova fase de la guerra, que es va traduir en un hivern difícil per als ucraïnesos. Una batalla que tots dos bàndols han qualificat de "carnisseria", on l'exèrcit ucraïnès ha deixat un gran nombre de baixes, amb uns soldats que sovint no tenien munició ni mitjans suficients per afrontar uns combats tan èpics com sagnants. Al bàndol rus el mateix Prigojin reconeixia la matança entre les seves files. Les estimacions parlen de desenes de milers de baixes.

Per als ucraïnesos aquestes baixes –producte d'una decisió política de defensar un baluard amb poca importància estratègica– es justificaven com un intent desesperat de contenir la invasió russa en un punt que infligís un gran nombre de morts i ferits a l'enemic, mentre es preparava l'anunciada contraofensiva de la primavera-estiu. L'elevat nombre de baixes a les files ucraïneses feia cada cop més insostenible la postura de Zelenski, que des del març semblava estar contradient la lògica dels comandaments militars, més proclius a una retirada tàctica. El president fins i tot va admetre que es tractava d'una batalla simbòlica: una lluita èpica que ajudaria a mantenir alta la moral, esquivar el cansament de la guerra i demostrar als aliats que valia la pena continuar armant Ucraïna.

Una fotografia del servei de premsa de la 93a Brigada Mecanitzada Separada Kholodnyi Yar de les forces armades d'Ucraïna, on mostren l'estat de Bakhmut
Combatents del grup mercenari de Wagner onejant banderes de Rússia i del grup Wagner a la part superior d'un edifici en un lloc no identificat, en una imatge extreta d'un vídeo publicat el 20 de maig del 2023
Militars ucraïnesos disparant un sistema de coets de llançament múltiple BM-21 Grad cap a les tropes russes, enmig de l'atac de Rússia a Ucraïna, prop de la ciutat de Bakhmut, Ucraïna

Quin ha estat el resultat de la sagnant batalla de Bakhmut? Encara és una pregunta sense resposta. Rússia pot cridar "missió complerta" i apuntar-se el primer triomf significatiu d'una ofensiva d'hivern que havia passat sense cap resultat concret. Ara haurà de defensar una ciutat devastada, que recorda les imatges de Grozni a Txetxènia o d'Alep a Síria, cosa que li costarà més unitats, que continuaran sotmeses al foc ucraïnès. Ucraïna ha pagat un preu humà molt car per defensar Bakhmut, però ha aconseguit arribar a la primavera sense destinar-hi les noves brigades ni l'equipament militar que rep dels Estats Units i les potències europees, que acumula per a una contraofensiva que sembla cada cop més imminent, després que la gira global de Zelenski, des del Vaticà fins al Japó passant per l'Aràbia Saudita, n'hagi assentat les bases diplomàtiques. Per això, com explica Francis Farrell, periodista del The Kyiv Independent, "Kíiv confia que podrà convertir la derrota de Bakhmut en una victòria ucraïnesa".

stats