L'acord pel gra trontolla per un atac rus amb míssils a Odessa

El govern ucraïnès acusa el Kremlin d'haver "minat" el pacte, tot i que ja s'han reiniciat els treballs d'exportació

4 min
Bombers treballant al lloc de l'atac amb míssils russos al port marítim d'Odessa

BarcelonaAmb els mediadors, l’ONU i Turquia, desitjant que tot hagi quedat en un ensurt, aquest dissabte ha perillat per moments l’acord bilateral entre Rússia i Ucraïna per exportar 22 milions de tones de gra i evitar, així, una crisi alimentària mundial. Ni 12 hores després d’haver-se rubricat el pacte, dos míssils russos han colpejat el port d’Odessa, al sud d’Ucraïna. Un enclavament especialment important per a l’exportació de cereals perquè és una de les ciutats que més n’emmagatzema i un dels ports amb més capacitat del país. Per a Ucraïna el diagnòstic és clar: Rússia ha volgut “minar” l’acord atacant Odessa. El Kremlin, però, ha negat que els coets apuntessin magatzems de cereals i les Nacions Unides han optat per posar calma. L’ofensiva bèl·lica ha vingut precedida d’una escalada verbal de Kíiv, però tot apunta que només s’ha quedat en això perquè el govern ucraïnès admetia poc després que continuaven els treballs per exportar el gra.

Tot i que en un primer moment el Kremlin no va voler fer comentaris al respecte i fins i tot va fer servir el govern turc com a missatger per negar que l'autoria de l'atac, aquest diumenge Rússia ha admès que els míssils eren seus. Ho ha anunciat la portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers del Kremlin, Maria Zakhàrova, i ha aclarit que l'objectiu era colpejar una llanxa militar i un magatzem d'arms. Concretament, dos coets han sigut destruïts per les forces antiaèries ucraïneses, una acció que ha estat aplaudida pels banyistes que s’ho miraven des de la platja. En canvi, dos míssils més han superat les línies de defensa i han caigut a prop del passeig marítim de la ciutat. Ha sigut llavors quan una gran cortina de fum ha cobert Odessa després de dies de certa tranquil·litat. La portaveu del comandament militar del sud d’Ucraïna, Natalia Humeniuk, ha informat que els coets no han deixat ni danys humans ni materials i, per tant, els magatzems de cereals i gra segueixen intactes. 

Escalada verbal

Sigui com sigui, l’acord pel gra deixava clar que Rússia no podia atacar Odessa i dos ports ucraïnesos més que havien d’acollir corredors marítims. “Això només demostra una cosa: no importa el que digui i prometi Rússia, trobarà la forma de no fer-ho”, ha criticat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Kíiv acusa Moscou “d’escopir a la cara” de l’ONU i Turquia, en paraules del portaveu del ministeri d’Exteriors ucraïnès, Oleg Nikolenko, en relació als mediadors en tot aquest procés, i el govern ucraïnès ja avisa que, si l’acord s’acaba esmicolant, Vladímir Putin “assumirà tota la responsabilitat de la crisi alimentària mundial”. 

L’ONU, de moment, és prudent. Funcionaris de les Nacions Unides consultats per The Washington Post exposen que qualsevol violació de l’acord s’ha de tractar en un centre de coordinació amb seu a Istanbul que encara no ha sigut creat. De fet, aquest divendres fonts de l’organisme supraestatal deixaven clar que el pacte estaria operatiu en unes setmanes i no seria una realitat de la nit el dia. Per tant, també existeix el dubte de si l’acord realment ja estava vigent. Sí que el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha condemnat “inequívocament” l’atac amb míssils i ha recordat que les parts van “prendre compromisos clars per garantir el moviment segur del gra ucraïnès”. “Aquests productes són necessaris per abordar la crisi alimentària mundial i alleugerir el patiment de milions de persones”, va afegir el secretari general.

Des dels EUA, en boca de la seva ambaixadora a Kíiv, Bridged Brink, s’ha titllat “d’indignant” l’atac, i també l’alt diplomàtic de la UE, Josep Borrell, ha condemnat “fermament” l’ofensiva. Les Nacions Unides han evitat parlar de trencament i la possibilitat de ruptura s’ha allunyat amb l’anunci del ministre d’Infraestructures ucraïnès, Oleksandr Kubrakov, que ha explicat que continuen amb els preparatius per exportar el gra. 

Tot i que, ara per ara, no sembla que perillin les exportacions, els míssils que han impactat aquest dissabte a Odessa tenen altres efectes. Sobretot, en les confiances entre Rússia i Ucraïna: els coets congelen de nou les relacions entre Kíiv i Moscou quan el pacte pel gra havia deixat entreveure la primera mostra de desgel.

Apaivagar la tensió

El ministre d'exteriors rus, Serguei Lavrov, ha assegurat aquest diumenge al Caire, on ha començat una gira per diversos països africans, que Moscou dona per acabat el bloqueig als ports ucraïnesos després de l'acord de divendres. Lavrov no ha fet cap referència a l'atac d'Odessa. Tanmateix, el ministre ha reiterat que, per obrir una via segura per a la sortida del gra emmagatzemat a les sitges ucraïneses, Kíiv ha de retirar abans les mines desplegades als seus ports arran de la invasió russa a tot el territori. "Ucraïna ha de treure les mines dels ports i les platges. Hi ha diversos vaixells retinguts als ports pel perill de les mines", va explicar. És un dels punts de fricció de l'acord, perquè Kíiv tem que desminar la costa els afebleixi les defenses i proposa que els vaixells militars ucraïnesos facin de guia als combois del gra.

Tres morts i 16 ferits en un atac rus a Kropinitski

El Kremlin manté les seves forces d’artilleria a la regió de Donestk, al Donbass, després de fer-se amb bona part de l’oblast de Lugansk. En les últimes hores, però, també ha atacat des de l’aire altres zones com Odessa o Kropinitski, al centre del país.En aquest punt, l’ofensiva, amb uns 13 coets, ha deixat tres morts i 16 ferits. L’objectiu era un aeòrdrom i diversos ferrocarrils. Sgui com sigui, Ucraïna, veient que Rússia s’ho juga tot al Donbass, està preparant una contraofensiva a Kherson, ciutat sota ocupació russa, segons informa Efe.

stats