Rússia retreu a Borrell que intenti “alliçonar” sobre el cas Navalni i el compara amb les protestes a Barcelona

L'alt representant de la UE reclama al Kremlin que acati la sentència del TEDH i alliberi l'opositor rus

Javier de la Sotilla
2 min
Borrell amb Lavrov ala roda de premsa de divendres a Moscou

Barcelona“Els intents de Borrell d’alliçonar a Rússia es deuen veure particularment apropiats des dels carrers de Barcelona”, ha ironitzat el ministeri d’Exteriors rus des del seu compte de Twitter, en relació al cas de l’opositor rus empresonat Aleksei Navalni i fent al·lusió a les protestes contra l'empresonament del raper Pablo Hasél a Barcelona, durament reprimides per les forces de seguretat. El comentari s'ha publicat en resposta a un tuit de l’alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, on demanava a la justícia russa respecte per la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que reclama l’alliberament “immediat” de Navalni.

El TEDH, amb seu a Estrasburg, va assegurar la setmana passada en una resolució cautelar que la vida de l’opositor, que va ser arrestat i empresonat a l'arribar a Moscou procedent d’Alemanya, pot córrer perill. El tribunal va prendre la decisió d’ordenar mesures provisionals en favor de Navalni després de “considerar la naturalesa i extensió del risc sobre la vida” del polític rus.

Rússia, un dels països signants de la Convenció Europea de Drets Humans, en la qual es basa el Tribunal d’Estrasburg, va avisar que no acatarien la decisió judicial perquè la consideren “il·legal”. Davant les crítiques i sancions de la UE, el Kremlin ja va tirar pilotes fora a principis de mes, quan en una roda de premsa conjunta amb Borrell el ministre d’Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov, va retreure al representant del club comunitari que dins de les seves fronteres hi hagi presos polítics.

“També veiem a Europa algunes situacions en què els tribunals són sospitosos de prendre decisions polítiques. M'agradaria parlar dels presoners sentenciats a més de deu anys de presó per haver organitzat un referèndum a Catalunya", va dir Lavrov el divendres 5 de febrer, i va afegir que “les autoritats espanyoles van demanar que no es qüestionessin els seus tribunals i nosaltres reclamem el mateix en termes de reciprocitat”.

Borrell, màxima autoritat de la diplomàcia europea, va tornar de Rússia convençut de la desconnexió cada vegada més gran amb la UE. A la seva arribada va rebre fortes crítiques de diversos polítics europeus que van considerar que no havia sigut prou contundent en la seva resposta a les acusacions del ministre d’exteriors rus. Ara el Kremlin ha aprofitat les protestes per l’empresonament del raper Pablo Hasél per insistir que la UE hauria de preocupar-se del que passa a l’interior de les seves fronteres abans de donar lliçons.

 La UE es reuneix per tractar la resposta a Rússia

Els 27 països de la UE es reuniran avui al Consell d’Afers Exteriors de la Unió Europea per decidir si apliquen sancions a una llista de personalitats del règim rus. Tot i que tots els estats membres s’han pronunciat a favor d’aplicar algun tipus de mesura punitiva, alguns com Polònia i els bàltics demanen sancions més dures i que s’incloguin oligarques russos a la llista negra. Borrell serà l’encarregat de buscar consens entre els estats membres amb una proposta que serà clau per definir el futur de les relacions entre la UE i el Kremlin.

 

stats