Internacional 26/01/2023

Rússia adverteix que l'enviament dels tancs és "una implicació directa" de l'OTAN en guerra

Almenys un mort a Kíiv en un atac rus amb míssils i drons arreu a Ucraïna, l'endemà de l'acord sobre els carros de combat

ARA
4 min
Bombardejos massius a Ucraïna

BarcelonaRússia ha respost de forma ràpida i contundent la promesa dels països occidentals d'enviar els seus tancs més moderns a Ucraïna. I ho ha fet per la via militar i la política. Aquest mateix matí, l'exèrcit rus ha llançat un nou atac massiu amb míssils i drons arreu d'Ucraïna, que ha deixat almenys un mort a Kíiv. Poc després, des de Moscou, arribava un advertiment que pot tenir conseqüències nefastes en l'àmbit diplomàtic. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat que l'enviament d'aquests tancs significa "una implicació directa en el conflicte" per part dels estats occidentals. Els aliats, de fet, han intentat en tot moment evitar qualsevol gest que pugui ser interpretat com una implicació directa, perquè un conflicte bèl·lic obert entre l'OTAN i Rússia suposaria l'enfrontament de potències nuclears.

El govern rus havia advertit dimecres que els nous tancs que Alemanya i els Estats Units enviaran a Ucraïna "cremaran" com ha cremat fins ara "la resta d'armament" que hi han enviat i que "fracassaran" en el seu intent de derrotar les tropes russes. Aquest dijous, però, ha anat una mica més enllà i ha qualificat el moviment com una "implicació directa" de l'OTAN en la guerra. "Hi ha declaracions constants dels països occidentals que diuen que la seva decisió d'enviar tancs no significa una implicació d'aquests països o de l'OTAN en les hostilitats que tenen lloc a Ucraïna. Nosaltres no hi estem en absolut d'acord. A Moscou, tot el que tant l'aliança com les capitals que he mencionat estan fent es percep com a una implicació directa en el conflicte. I veiem que està creixent", ha afirmat Peskov en la seva roda de premsa diària a Moscou.

Ho deia, a més, poc després que els míssils tornessin a ploure sobre Ucraïna, en plena hora punta del matí d'aquest dijous, i just l'endemà que el govern de Volodímir Zelenski aconseguís el compromís d'Alemanya i els Estats Units d'enviar-li els anhelats tancs Leopard i Abrams. L'exèrcit ucraïnès ha dit que durant la nit de dijous ha abatut els 24 drons que ha enviat Rússia, 15 dels quals al voltant de la capital, sense que s'hagin registrat danys. A Kíiv s'ha sentit almenys una forta explosió que ha fet que una multitud de persones s'hagi refugiat de nou a les estacions de metro en plena hora punta. L'alcalde de la ciutat, Vitali Klitxkó, ha explicat a Telegram que els atacs han deixat almenys un mort i dos ferits a la capital.

DTEK, un gran productor privat d'energia d'Ucraïna, ha explicat que està fent talls d'emergència a Kíiv, la regió circumdant i també a les regions d'Odessa i Dnipropetrovsk a causa del perill imminent, segons Reuters. "Els míssils volen dins del territori d'Ucraïna. Almenys dos al nord-oest a través de la regió de Mikolaiv", ha dit Vitali Kim, governador de la regió de Mikolaiv, al sud d'Ucraïna, a Telegram. Un portaveu de la força aèria ha dit que també s'havien registrat impactes a la regió central de Vínnitsia.

Acord dels aliats per enviar tancs

Els Estats Units i Alemanya van oficialitzar aquest dimecres l'enviament coordinat de 45 carros de combat al país de l'est d'Europa. El mateix president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït aquesta "notícia extremadament bona" per al seu país i ha remarcat que "la clau ara és velocitat i volum" en el subministrament. "Hi ha una coalició de tancs", ha dit Zelenski en el seu vídeo de dijous a la nit, i ha subratllat la importància d'aquesta ajuda militar dels aliats occidentals perquè significa "que la llibertat es fa més forta".

Els EUA enviaran fins a 31 tancs M1 Abrams, l'equivalent a un batalló ucraïnès, segons ha anunciat el president Joe Biden en una compareixença des de la Casa Blanca, on ha explicat que el moviment es fa en "unitat total" amb els aliats de l'OTAN, informa Javier de la Sotilla des de Washington. Aquesta decisió avala l'anunciada hores abans pel canceller alemany Olaf Scholz, que ho va oficialitzar dimecres en un gir de 180 graus confirmant que Alemanya enviarà 14 tancs Leopard 2 a la guerra i que permetrà als estats que en tinguin (com Polònia, els Països Baixos o Espanya) poder-los cedir a les tropes ucraïneses. Biden, que va parlar per telèfon amb Scholz i amb els presidents francès, Emmanuel Macron, i britànic, Rishi Sunak, ha agraït la col·laboració dels aliats, i ha deixat clar que els dos anuncis s'han fet de manera "coordinada" i que demostren la "unitat" d'Occident davant el Kremlin. Segons Scholz, l'objectiu dels països europeus és enviar l'equivalent a dos batallons, repartits entre els 14 tancs alemanys, 14 més anunciats per Polònia i una quantitat indeterminada que enviarien almenys entre els Països Baixos, Espanya, Noruega i Finlàndia, a part dels 14 Challenger britànics.

Durant la seva compareixença al Bundestag, el president alemany ha assegurat que la guerra d'Ucraïna suposa un "canvi d'era". Segons ha dit, Alemanya es veu obligada a prendre una decisió "històrica" en "estreta col·laboració" amb la resta de països aliats, després d'una sèrie de "negociacions intenses", informa Gerard fageda des de Brussel·les.

Scholz ha abordat l'entrega dels tancs amb el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que ja ha agraït el regal —justament avui Zelenski fa 45 anys— i ha assegurat que arriba "a temps". "Tancs punters, més suport en la defensa i en les missions d'entrenament, i llum verda als socis perquè subministrin armes similars", ha dit Zelenski. Igual que Washington, Berlín proporcionarà formació especial als soldats ucraïnesos en la conducció dels Leopard i els donarà suport en el manteniment. Tot i això, el cap de l'oficina de Zelenski, Andrej Zermak, ha afirmat que l'entrega dels tancs és només un "primer pas", i ha recordat que l'exèrcit ucraïnès en necessita "molts més".

Per la seva banda, el Kremlin ja ha assegurat que l'enviament de tancs és un pla "sobreestimat" i "absurd". "Està destinat al fracàs", ha dit el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, en roda de premsa des de Moscou. També ha dit que els tancs occidentals, siguin Leopard alemanys o Abrams nord-americans, "cremaran" a Ucraïna com "la resta d'armament" que les forces aliades han anat subministrant a Kíiv.

stats